Журналистът на Bellingcat (признат за чуждестранен агент в Руската федерация) Христо Грозев е обявен за издирване. Това става ясно от справка в базата данни за издирвани лица на сайта на Министерството на вътрешните работи на Руската федерация, предава ТАСС.

"Издирван е по член от Наказателния кодекс на Руската федерация", се казва в съобщението.

В края на юли 2022 г. представител на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия обяви по телевизионния канал "Россия-24", че Грозев е участвал в опит за отвличане на бойни самолети: бомбардировач Су-24, изтребител Су-34 и Ту-22 М3 свръхзвуков ракетоносец. Тази операция според руските служби е била организирана от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), а Грозев, според руската страна е "координирал действията на участниците в нея". Самият журналист отрече участието си в подобна операция. Тогава той обясни, че екипът на Bellingcat снима документален разследващ филм за това как ФСБ и украинските специални служби играят на игра, опитвайки се да се мамят взаимно.

Грозев е роден в Пловдив през 1969 г. Работил е за местни радиостанции и други медии, през 1995 г. е поканен от американската компания Metromedia да работи, включително с нейните руски активи. Стартира "Радио Ника" в Сочи, "Канал Мелоди" и "Елдорадио" в Санкт Петербург и десетки радиостанции в балтийските страни, Финландия, България, Унгария. По-късно Грозев придобива дялове в руски радиостанции от Метромедия. През 2006 г. той продаде всичките си медийни проекти в Русия, а през 2016 г. разрешението му да остане в Руската федерация е било отменено от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

Грозев е бизнес партньор на медийния мениджър Карл Хабсбургско-Лотарингски, настоящ глава на Дома на Хабсбургите. Той участва активно в дейността на изданието Bellingcat, което се опита да установи обстоятелствата на отравянето на блогъра Алексей Навални и обхвана редица други нашумели инциденти, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Великобритания. Дейността на Bellingcat е призната от руската Главна прокуратура за нежелана в Руската федерация.

Припомняме, че именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като заявиха, че организаторите на взрива - офицери от руското военно разузнаване ГРУ, са замесени и в опита за покушение срещу Гебрев. Тогава информацията без разпространена от международната разследваща група Bellingcat, руското издание The Insider, германското Der Spiegel и чешкото Respekt.

Bellingcat и The Insider откриха в батальона "Ахмат" военен, изтезавал украински военнопленник

Bellingcat и The Insider откриха в батальона "Ахмат" военен, изтезавал украински военнопленник

Първоначално видеоклиповете са приветствани в проруските социални мрежи - по-късно става "фалшификати"