Днес Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви, че е осуетила опит на украинските разузнавателни служби да вербуват руски военен пилот и да отвлекат руски боен самолет. Според ФСБ българският разследващ журналист Христо Грозев е помогнал за вербуването на пилота: твърди се, че той е намерил двама куриери, които са срещнали куриер от Москва на гарата в Липецк, който носел 4 хиляди долара: тези пари са били предназначени за пилота за да отвлече самолета, информира руската служба на Би Би Си.

Грозев, който сътрудничи на проекта Bellingcat (признат в Русия не само като "чуждестранен агент", но и като "нежелана организация"), има дълга история на конфронтация с руските специални служби. През 2020 г. той разкри служители на ФСБ, които редовно са пътували около Навални в продължение на много години и се твърди, че са го отровили с "Новичок".

Самият Грозев отрича участието си в операциите на спецслужбите. В разговор с радио "Свобода" (признат за "чуждестранен агент" в Русия) той каза, че екипът на Bellingcat снима документален разследващ филм за това как ФСБ и украинските специални служби играят на игра, опитвайки се да се мамят взаимно. Това разследване трябва да бъде публикувано скоро, добави той.

Bellingcat: Делото срещу детективите, помагали на Навални, потвърждава, че отровителите са от ФСБ

Bellingcat: Делото срещу детективите, помагали на Навални, потвърждава, че отровителите са от ФСБ

Тримата разгласиха лични данни на агенти…

Припомняме, че именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и  експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице, като заявиха, че организаторите на взрива - офицери от руското военно разузнаване ГРУ, са замесени и в опита за покушение срещу Гебрев. Тогава информацията без разпространена от международната разследваща група Bellingcat, руското издание The Insider, германското Der Spiegel и чешкото Respekt.