Международната разследваща група Bellingcat и независимото руско издание The Insider публикуваха фрагменти от делото срещу тримата руснаци, заподозрени, че са помагали на опозиционера Алексей Навални да разследва отровителите си. Журналистите отбелязват, че публикуваните документи потвърждават, че покушението срещу него е извършено от служители на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ).

"Резултатите от проведените оперативно-издирвателни действия свидетелстват, че незаконно получените и предадени данни за служители на ФСБ впоследствие са били публикувани от медии, което е довело до съществено нарушаване на правата и законните интереси на граждани или организации, или закриляни от закона интереси на обществото или държавата", се казва в един от фрагментите от делото.

В Русия задържаха детективи, помагали за разследване на Навални

В Русия задържаха детективи, помагали за разследване на Навални

Получили са документи и телефонни номера на служители от ФСБ...

Междувременно руските медии съобщиха, че

На 1 ноември изданието Baza писа, че Катков, Зеленцов и Зайцев са създали детективската агенция "Лекс Гранд". Според неназован източник от руските правоохранителни органи, тримата са издирвали данни, като са се опирали на телефонните номера на проучваните лица. За целта те са използвали и фалшиви документи на полицейски служители. Уточнява се, че са намирали клиенти в даркнет.

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотрядът тайно е проследявал Навални от 2017 г.

Припомняме, според информация от разследване на журналисти от The Insider, Bellingcat, CNN, Der Spiegel, проведено в края на 2020 г., в отравянето на Навални са замесени 8 оперативни служители на ФСБ, които от 2017 г. са го следили.

По-късно Навални публикува запис на телефонен разговор с един от тях - Константин Кудрявцев, коя фактически признава, че участвал в операцията за отравянето на опозиционера.

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Константин Кудрявцев потвърдил, че новичокът е бил поставен в бельо