В Москва са задържани трима мъже по подозрение, че са търсили в мрежата лични данни като част от разследване за отравянето на опозиционера Алексей Навални, съобщи Дойче веле.

Според неназован източник от руските правоохранителни органи, задържаните Пьотр Катков, Александър Зеленцов и Игор Зайцев са използвали и фалшиви документи на полицейски служители, данни на частни лица в даркнета, за което получавали хонорари.

Мъжете са обвинени в подправяне на документи и нарушаване на тайната на телефонните разговори.

Задържаните от своя страна твърдят, че не са знаели за кого са събирали информация.

Според данни на интернет изданието Baza, тримата задържани, които през 2020 г. са регистрирали детективска агенция, са получили документи и телефонни номера на служители на Федералната служба за сигурност, които Навални е обвинявал за своето отравяне.

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотряд на ФСБ на Русия отровил Навални

Спецотрядът тайно е проследявал Навални от 2017 г.

Според информация от разследване на журналисти от The Insider, Bellingcat, CNN, Der Spiegel, проведено в края на 2020 г., в отравянето на Навални са замесени 8 оперативни служители на ФСБ, които от 2017 г. са го следили.

По-късно Навални публикува запис на телефонен разговор с един от тях - Константин Кудрявцев, коя фактически признава, че участвал в операцията за отравянето на опозиционера.

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Навални прилъга руски агент да разкрие как е отровен

Константин Кудрявцев потвърдил, че новичокът е бил поставен в бельо