"Навални" с Христо Грозев спечели "Оскар" в категория "Документален филм".

"Ние дължим толкова много на Христо Грозев - нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", каза режисьорът на филма Даниел Роър. Роър благодари за куража на семейството на руския опозиционер Алексей Навални.

"Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината. Съпругът ми е затворен, само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!", каза съпругата на Алексей Навални - Юлия Навални.

Самият документален филм едва не уби последния жив голям руски опозиционер - той и в момента се намира в затвора, арестуван още на летището при завръщането си в Москва през 2021 г. след лечение в Германия след отравяне с новичок.

В документалния филм Навални работи с разследващата група Bellingcat, с която работи Грозев.

Самият Грозев в момента се намира в САЩ, но не специално за церемонията по връчването на Оскарите, а заради повишена заплаха за живота му. Христо Грозев живееше в Австрия, но преди два месеца Руската федерация го обяви за федерално издирване - на сайта на Министерството на вътрешните работи, макар и да не бе обявено точно защо и в какъв режим, включително и след официално запитване от българска страна. След предупреждения от няколко служби, включително и тези в Австрия, за интерес от страна на агенти към личните данни на Христо Грозев той напусна Австрия.

Дейността на изданието Bellingcat, което се опита да установи обстоятелствата на отравянето на блогъра Алексей Навални и обхвана редица други нашумели инциденти, включително отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри, Великобритания. Именно Bellingcat обвързаха отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и експлозията в чешкия оръжеен склад във Врбетице.

Във "Фейсбук" Теодор Ушев писа, че моментът е исторически, защото за първи път българин печели "Оскар".

Христо Грозев не би се върнал в България - не вярва на родните служби

Христо Грозев не би се върнал в България - не вярва на родните служби

Контакт освен с ДАНС с друго ведомство или власт не е имал

Останалите награди от голямото събитие от тази нощ: 

Брендън Фрейзър беше отличен за най-добър актьор за "Китът". Мишел Яу грабна Оскар за най-добра актриса за участието си във "Всичко и  навсякъде, наведнъж".

Джейми Ли Къртис спечели Оскар за поддържаща роля за филма "Всичко и навсякъде наведнъж" е истинска находка. Тя беше изправена срещу фаворитката Анджела Басет за ролята ѝ в "Черната пантера": Уаканда завинаги. 

"Всичко и навсякъде наведнъж" спечели наградата за най-добър оригинален сценарий. Филмът спечели наградите и за режисура и монтаж. Той грабна отличието и за най-добър филм. 

"Всичко навсякъде наведнъж" донесе Оскар за поддържаща мъжка роля на актьорът Ке Хуи Куан. 

Добро предзнаменование за немскоезичния филм "На Западния фронт нищо ново" е и победата му за операторско майсторство. Това подсказва, че той може да се окаже с няколко трофея - но не толкова много, колкото седемте, които взе на Бафта миналия месец.

Лентата спечели и Оскар за най-добър международен филм. Наградата за оргинална музика получи  Фолкер Бертелман за филма "На Западния фронт нищо ново". Филмът грабна и приза за най-добър дизайн на продукция.

Наградата за дизайн за костюми отиде при "Черната пантера: Уаканда завинаги" .

Оскарът за грим и прическа отиде при "Китът".

В категорията за документален филм беше отличена ирландската лента "Ирландско сбогуване".

Гийермо Дел Торо спечели Оскар за "Пинокио".

Отличието за визуални ефекти отиде при продължението на "Аватар".

Лентата "Жените говорят" беше отличена за адаптиран сценарий.

За най-добър звук отличието грабна "Топ гън: Маверик".