Недопустимо е Руската федерация да предприема мерки по издирване на журналисти, а българската държава следва да остане твърда в позицията си против тази практика.

Това заяви обявеният за издирване български гражданин и бивш журналист в "Белингкат" Христо Грозев, който бе изслушан чрез онлайн конферентна връзка от Комисията по контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения в Народното събрание.

ДБ настоява комисията за спецслужбите да изслуша онлайн Христо Грозев

ДБ настоява комисията за спецслужбите да изслуша онлайн Христо Грозев

Русия застрашава националната ни сигурност чрез Христо Грозев, посочват от ДБ

От края на декември, когато е бил обявен за издирване, българинът е комуникирал единствено с ДАНС по казуса, уточни той на въпрос на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Към този момент Христо Грозев все още няма информация защо е обявен за издирване. "Единствената информация е от конюнкурната медия "РИА Новости" от техен източник в службите, когото цитират, че е заради нарушение на закона против фалшивата информация за армията. Не мога да твърдя, че това е така, но това бе написано", каза Грозев. Но все пак предположи - може би се касаело за неговото последно разследване, разкриващо секретен отдел в руското Министерство на отбраната, отговорен за маршрута на ракетите, използвани от армията на РФ във войната в Украйна.

Поптодорова: България изпуска шансове да заяви позиция спрямо Русия

Поптодорова: България изпуска шансове да заяви позиция спрямо Русия

Бавно, като покана за бал бе поканена Митрофанова на среща в МВнР, смята Поптодорова

"Този казус надминава персоналния ми интерес, защото за първи път гражданин на Европейския съюз се преследва по закон, предназначен за руски граждани. Това е правен абсурд, правен инцидент. По тази логика за издирване би могъл да бъде обявен всеки един журналист, отразяващ войната", добави Грозев.

Той не уточни в коя държава се намира към момента, но подчерта, че службите там се грижат за сигурността на него и семейството му. И продължи: "Да, чувствам се заплашен (да се върне в България). Ако се върна, заради самия факт, че нашите разследвания показват значителна инфилтрация на агенти на руските служби в България, ако тръгна да се разхождам в Пловдив или по морето, ще има реален риск за мен и семейството ми."

Гълъб Донев: Не е оказван натиск върху правителството да помогне на Христо Грозев

Гълъб Донев: Не е оказван натиск върху правителството да помогне на Христо Грозев

Българската държава чрез институциите си е в непрестанен контакт с журналиста

Службите пък имали редица информации за руски действия у нас, но не ги споделяли с партньорските служби на Запад. Освен това - имало данни за парични потоци към обществени личности, пропагандиращи позицията на Кремъл.

"Един от каналите на информация минава през македонския журналист Дарко Тодорович, който се представя като експерт по украинските и руски теми. Направете си справка кои медии у нас го публикуват и може да си отговорите на въпроса", даде насоки Грозев.

Стотици или хиляди. Толкова са според Грозев латентните агенти на Москва у нас. "Заради доста лежерното отношение по даване на визи на хора, купуващи имоти, сме допуснали доста голяма миграция от латентни агенти на влияние на руските специални служби. Това не е за подценяване."

Бойко Ноев: МВнР си изяде сармите и пуйката и покани Митрофанова за случая с Христо Грозев

Бойко Ноев: МВнР си изяде сармите и пуйката и покани Митрофанова за случая с Христо Грозев

Според него главният прокурор удобно излиза с коментари по темата, но резултат няма

Лесно било и вербуването на сътрудници на родна територия. "Заради русофилията на голяма част от населението много по-лесно се намират помощници, но и от друга страна лесното корумпиране на лица в България и сравнително ниския стандарт на живот позволяват на Русия да отдели значителен бюджет, значителен за нас, но за тях нищожен, с такава цел."

Попитан от "Възраждане" Грозев отрече да работи за чуждо разузнаване, каквито спекулации се появиха в медийното пространство. Нямал и друго гражданство, освен българското си.

Президентството е предприело мерки за сигурността на Христо Грозев

Президентството е предприело мерки за сигурността на Христо Грозев

БСП и "Български възход" също излязоха с позиция

Грозев призова още - България да поеме инициатива на европейско ниво, като предложи защита на всички журналисти, в това число и руските такива, разследващи действията на режима в Кремъл.

По информация от руската държавна агенция "РИА Новости" Грозев е нарушил Закона за дезинформация във военно време. Нещо, обаче непотвърдено официално от която и да е институция. Според руския посланик Елеонора Митрофанова, която бе привикана за обяснения по казуса във Министерството на външните работи, българският гражданин е обявен за издирване само на територията на Руската федерация, като Москва не е искала издирването му извън граница. Какво в конкретика е обвинението срещу него тя заяви, че не й е известно и препоръча МВР да си го потърси по официални канали.