Българската държава чрез институциите си е в непрестанен контакт с разследващия журналист Христо Грозев. Действията за оказване на съдействие от страна на правителството не са реакция на натиск, както твърдят някои, а след час посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова е извикана в МВнР за обяснение за случая. Това заяви преди последното заседание на Министерски съвет за 2022 г. служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му България не е била информирана от Русия за повдигнатите обвинения спрямо Грозев. За правителството този акт е неприемлив и представлява посегателство срещу свободата на словото и опит за сплашване на българските граждани, изтъкна премиерът. Освен това служебното правителство чрез МВнР ще изрази официален протест за издирването на Христо Грозев и ще настоява за пълна информация за основанията за това решение. Добре е да не се забравя, че в интерес на сигурността на Грозев и действията за неговата защита за евентуална заплаха, да не се представят декларативно в новинарските емисии, призова Гълъб Донев.

Президентството е предприело мерки за сигурността на Христо Грозев

Президентството е предприело мерки за сигурността на Христо Грозев

БСП и "Български възход" също излязоха с позиция

Донев продължи да критикува медиите с думите, че служебното правителство работи в медийна среда, която не създава услужливо привлекателен образ на служебния кабинет на Румен Радев. Според служебния премиер причината за това е само една - за това, че кабинетът зачита принципите на журналистическата професия, която е призвана да е коректив на всяка власт. Има един показател за служебното правителство, който е отличителен и той е уважението, с което се отнася към журналистите всеки ден, а не при извънредни обстоятелства, които биха донесли някаква полза.

В заключение Гълъб Донев похвали и министрите си за добре свършената дотук работа.