Парламентарната комисия за контрол над спецслужбите да изслуша издирвания от Русия журналист Христо Грозев чрез видеоконферентна връзка, тъй като не е в България.

За това настояват депутатите от "Демократична България" Атанас Атанасов и Ивайло Мирчев, членове на комисията, в писмо до председателя ѝ Даниел Митов.

Народните представители предлагат изслушването да се състои на 5 януари, четвъртък, в деня от седмицата, през който обичайно се провеждат заседанията на комисията. В случай, че такова не е предвидено, то да бъде насрочено извънредно, настояват още депутатите от ДБ.

Те предлагат на заседанието да бъдат поканени и служебният външен министър Николай Милков, както и представители на службите за сигурност.

Митрофанова не знае защо Грозев е издирван

Митрофанова не знае защо Грозев е издирван

А за българските училища в Запорожие - ще бъде проверявано

Атанас Атанасов и Ивайло Мирчев посочват, че "обявяването на български гражданин за издирване от държава, спонсор на тероризма, съгласно резолюция на Европейския парламент, представлява заплаха за националната сигурност". С тази позиция обосновават искането си за изслушване на Христо Грозев.

Припомняме, от Президентството заявиха, че българските институции поддържат контакт с журналистта Грозев още преди медийните публикации. Също така са предприети мерки за неговата сигурност, която е гарантирана включително и чрез сътрудничество с партньорските служби.

Служебното правителство изрази подобна позиция, в която се посочва, че българската държава чрез институциите си е в непрестанен контакт с разследващия журналист.

Поптодорова: България изпуска шансове да заяви позиция спрямо Русия

Поптодорова: България изпуска шансове да заяви позиция спрямо Русия

Бавно, като покана за бал бе поканена Митрофанова на среща в МВнР, смята Поптодорова