Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова посъветвала МВР да поиска информация за какво е издирван Христо Грозев от руското вътрешно министерство. Централизирана информация по случая няма, а руският посланик у нас не разполага с повече информация защо и как точно българския журналист е издирван от руските власти.

Издаденото съобщение за издирване не означава, че Христо Грозев ще бъде издирван по целия свят от руските служби, обясни Елеонора Митрофанова през българските журналисти, които я чакаха пред МВнР, където бе привикана на разговор. На излизане руският посланик все пак спря с колата си при тях и направи коментар.

Митрофанова обясни и че Христо Грозев така или иначе си живее в друга страна, "той си живее, където е живял и досега", което пък означавало само да не ходи в Русия.

Гълъб Донев: Не е оказван натиск върху правителството да помогне на Христо Грозев

Гълъб Донев: Не е оказван натиск върху правителството да помогне на Христо Грозев

Българската държава чрез институциите си е в непрестанен контакт с журналиста

Обичайно на сайта на вътрешното министерство на Русия не се публикуват обяснения за причините, а подобно искане за федерално издирване може да направи всеки следовател.

Припомняме, че днес и от президентството увериха, че са предприели всички мерки.

Основната тема по думите на Митрофанова е била изучаването на българските език за диаспората ни в окупираните от Русия украински области. Припомняме, че от началото на войната неделните училища там са затворили. Обяснението на Митрофанова е, че там просто няма учители по български език.

"Разбирате, че много народи си заминаха заради военните действия и непредсказуемата ситуация", заяви Митрофанова и посочи трудностите в условията на военни действия.

Иначе увери, че на държавно ниво Руската федерация е многонационална и способства за изучаването на роден език. "У нас се изучават 79 езика и българският е един от тях, дори и в Крим, въпреки че българската диаспора там е малка", увери Митрофанова, като заяви и че по списък, посочен и от българските власти ще бъде направена детайлна проверка защо и къде в училищата е спряло изучаването на български език.

Българските неделни училища в Запорожка област не работят

Българските неделни училища в Запорожка област не работят

Изпълнителната агенция за българите в чужбина е в готовност да поднови работата си с тях

На въпрос каква е информацията и мнението й за сваляне на български портрети оново в окупираните от Русия територии, Митрофанова реагира с репликата: "Глупаци има навсякъде." Тя посочи и че държавната политика не подкрепя такива действия, а Русия стимулира поддържането на националния език. "Аз отговарям като посланик за държавната политика, а не за действията на някакъв идиот, който е направил това", подчерта посланичката.