Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов сигнализира Софийската градска прокуратура и Сметната за начина на кредитиране и придобиването на печатница "ИПК Родина 1". Тя е по-известна като печатницата на Делян Пеевски до Летище "София", съобщиха от "Демократична България".

През 2010 г. печатницата до Летище "София" е купена за 30 млн. лева с кредит от Корпоративна търговска банка (КТБ) от "ИПК Родина 1" ЕАД. Дружеството е учредено от компания, в чийто съвет на директорите са собственикът на банката Цветан Василев и Ирена Кръстева. След това върху имотите се учредяват втора ипотека на стойност 40 млн. лева и залог на оборудването на стойност 53 млн. лева.

20 млн. лв. начална цена за ИПК Родина

20 млн. лв. начална цена за ИПК Родина

Агенцията за приватизация обяви публичен търг с явно наддаване

Според експерти в бранша общото кредитиране от над 120 млн. лв. значително надвишава реалната цена на активите на печатницата.

Демократите припомнят, че през октомври 2013 г. активите на печатницата са прехвърлени на свързаното с Цветан Василев лизингово дружество "Партнер лизинг". Към този момент активите на печатницата и машините са оценени на общо 110 млн. лв. След фалита на КТБ АД тези активи са придобити на минимална цена от дружество, свързано с депутата от ДПС Делян Пеевски - по неизвестни причини се обезценяват с над 80%.

Ипотекираните сгради на печатницата през 2016 г. са обявени два пъти за публична продажба.

Взривяват сградата на ИПК "Родина" в София

Взривяват сградата на ИПК "Родина" в София

Между 9.30 и 10.00 часа в неделя

Първият път обявата е свалена след медийни пулбикации заради стойността на началната цена от 2.3 млн. лева и след седмици е открита повторната процедура началната цена вече е 4.4 млн. лв. Без наддаване сградите на печатницата са купени от "София принт инвестмънт" ЕООД - придобито няколко месеца по-рано от фирма, свързана с Делян Пеевски. Не е известна съдбата на печатарското оборудване, алармира Иванов.

Историята на продажбата поражда основателни съмнения дали Фондът за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ, които са отговорни за събиранията на вземанията на банката и организирането на публичните продажби, са положили добросъвестно всички усилия за защита на интереса на кредиторите, пише Иванов.

Бившият правосъден министър в кабинета "Борисов-2" настоява прокуратурата да провери обективно фактите, които той пише за размера и начина на кредитиране на "ИПК Родина 1" ЕАД и "Партнер лизинг" АД от вече фалиралата КТБ, както и действията на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и синдиците на КТБ по отношение на осребряването на активите на "Партнер лизинг".

От Сметната палата Христо Иванов очаква одитната институция да провери дейността на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той настоява одитът да обхване включително и формирането на оценката, реда, начина, условията и мотивите, с които е одобрено извършване на публичните продажби на активите на "Партнер лизинг" АД, предоставени като обезпечение по договор за кредит, сключен с КТБ.

В сигнала се подчертава, че именно Фондът дава одобрение, а синдиците организират публичната продан на занижена цена и с подсигурена липса на интерес заради разделянето на активите на печатницата. Иванов пита доколко компетентните длъжностни лица във Фонда са изпълнявали добросъвестно и законосъобразно своите правомощия да защитават интересите на вложителите в обявената в несъстоятелност банка.

"През 2014 г., за да подсигури изплащането на вложителите на дължимите суми за гарантираните от закона влогове Фондът подписва договор за заем от държавата в размер до 2 млрд. лева. Вземането на този заем означава, че вместо добросъвестно събиране на необслужените задължения, част от които са и посочените по-горе към КТБ ЕАД (в несъстоятелност), за възстановяване на гарантираните влогове се използват държавни средства", пише в сигнала.

Иванов припомня, че Фондът основно е финансиран от търговските банки и за да изплати държавния заем. Увеличен е процентът, изискван от банките, което съответно довежда и до увеличаването на таксите на техните клиенти.

Взривяват сградата на ИПК "Родина"

Взривяват сградата на ИПК "Родина"

Това ще се случи между 9.30 и 10.00 часа

Припомняме, на 26 април 2020 г. сградата на ИПК Родина бе съборена. Преди това от дружеството собственик "Изток плаза инвест" съобщиха предварително за взрива.