ГЕРБ не могат да взимат самостоятелно решения. Това казва Христо Иванов, лидер на партията "Демократична България" и бивш министър на правосъдието, в студиото на бТВ.

На въпрос за състояли се преговори между Делян Пеевски и Кирил Петков, Иванов не потвърди, но и не отрече да е имало такива. Той просто коментира, че ГЕРБ не могат самостоятелно да взимат решения.

Бившият министър на правосъдието обясни, че ротацията не се е случила, защото ГЕРБ и ДПС не са готови да се разделят с регулаторите и съдебната власт.

Относно изборите Иванов каза, че е искал те да бъдат избегнати, защото "не сме толкова богата страна, че да хвърляме пари през прозореца". Ако ще има избори, по-добре те да са по време на изборите за Европейския парламент през юни.

Партийният лидер посочи, че ГЕРБ са направили всичко възможно да се провали ротацията - четири пъти те са искали да прекъснат преговорите и са поставили пет ултиматума.

По повод обвиненията, че ПП-ДБ са искали цялата власт за себе си, Иванов отрече. Не са искали цялата власт в последния момент. Тук той спомена и вътрешния министър, заради когото се провали ротацията. Христо Иванов поясни, че ПП-ДБ на няколко пъти са искали оставката на Калин Стоянов, което не се е случило.

Но според него тук има друг проблем, а не е един министър.

Иванов каза, че ГЕРБ също са прекалили с много неща. "Търсим повод да се обидим да се "фръцнем", коментира поведението на преговорния екип на ГЕРБ.

Относно думите на президента по време на консултациите по-рано днес, Христо Иванов каза, че ще получим това, което президентът съумее да направи (като служебно правителство).

Лидерът на "Демократична България" беше категоричен, че промените в Конституцията не са правени по конкретни случаи, а тези промени са с идеята да се прилагат десетилетия след това.

Румен Радев предупреди ПП/ДБ за втори път: Не се изненадвайте

Румен Радев предупреди ПП/ДБ за втори път: Не се изненадвайте

Акад. Николай Денков върна втория мандат веднага