Най-реалистичният шанс за съставяне на правителство е с втория мандат. Това мнение изрази съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

Той обясни, че ДБ получили писмото от ПП за съставяне на правителство с втория мандат, но има законодателни действия, които трябва да се предприемат, за да може да се реализира втората папка. ДБ подкрепят така изброените приоритети от ПП, като искат да излязат от зоната колко е важно да има диалог и колко е важно да има допирни точки между партиите.

"Продължаваме промяната" взима втория мандат, но под условие

"Продължаваме промяната" взима втория мандат, но под условие

Свиква председателски съвет за обсъждане на законодателната промяна

Христо Иванов очаква днес да бъде съобщено кога ще се състои председателски съвет в парламента. По думите на Иванов колкото и да е трудно да има правителство, отговорното поведение да се намери формулата, то да бъде излъчено с втория мандат.

Христо Иванов посочи, че предположенията за персонален състав на Министерски съвет започнал от медиите. Мандатоносителят трябва да направи определени анонси, но е логично кандидатът за премиер да бъде излъчен от "Продължаваме промяната", настоя и той след като това заяви и Надежда Йорданова, бивш правосъден министър в коалиционното управление от миналия парламент.

Според Христо Иванов остриетата не трябва да присъстват в проектокабинета на ПП и ДБ. Лидерите трябва да бъдат в парламента и ежедневно да осигуряват възможността да функционира законодателният орган нормално, каза още той.

Надежда Йорданова не е кандидат за премиер с втория мандат

Надежда Йорданова не е кандидат за премиер с втория мандат

Право на мандатоносителя е да си излъчи кандидат за премиер

Припомняме, вчера при гласуването на предложението за правителство с първия мандат на ГЕРБ/СДС проектокабинета на Николай Габровски не получи нужната подкрепа. Така се очаква държавният глава Румен Радев да връчи втория мандат на втората политическа сила в 48-то Народно събрание - "Продължаваме промяната". Все още не се знае кога ще стане това, при положение, че президентът не веднъж обяви намеренията си да даде живот на Народното събрание, за да може то да гласува важни закони, свързани с реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост. 

Парламентът обаче се зае с промени в Изборния кодекс, върху които вчера беше наложено вето.

Едновременно с това като условие за съставяне на правителство и получаване на подкрепа от БСП беше посочено от "Продължаваме промяната" именно разделителната линия между хартиена бюлетина и машинно гласуване в Изборния кодекс.