Приетите промени в Конституцията са истинското начало на съдебна реформа, заяви Христо Иванов от ПП-ДБ в Партийния дом след приетите промени в Конституцията на трето четене. Промените дават възможност съдебната реформа да започне и, най вече и с кадровите решения, които предстоят, за да постигнат целите, които си били поставили - независимост на съда, прокуратура, която е отчетна пред обществото и служи на закона и правосъдие по европейски стандарт.

Иванов е доволен, че парламентът е показал, че може да изгражда такива съгласия "при всички турбуленции и спорове". И благодари на всички, дори и на опозицията, визирайки БСП, която се държала аргументирано.

"Не се притесняваме, че промените ще бъдат атакувани пред Конституционния съд. Ще изчакаме той да се произнесе", лаконичен бе Иванов на въпрос имат ли притеснения от заканата на" Възраждане" и ИТН да се обърнат към КС.

"Става възможно да продължим институционалното разграждане на корупционния модел в България. Той в различните периоди е олицетворяван от различни образи. Важното на промените е, че съумяхме да изградим политически консенсус, независимо как сме се обвинявали взаимно, да изградим институции, които да разрешат тези казуси", заяви Иванов. Всичко това обаче зависи от "завършването на архитектурата". "Трябва да променим устройствените, процесуалните закони, след това трябва да вземем важни кадрови решения", обяви съпредседателят на ДБ.

Министърът на правосъдието Атанас Славов посочи, че днешните промени в Конституцията за 30 г. са най-голямата стъпка страната към европейска и правова държава. "България ще остане парламентарна република, това означава, че плурализмът и вземането на мнения ще е на 1 място, а не едноличното вземане на решения", доволен бе той в парламентарните кулоари минути след като депутатите официално промениха конституцията.

"Приетите промени са по-добри от внесените", смята министърът, който е доволен от диалога и разумното поведение на законотворците.

Промените в Конституцията бяха приети
Обновена

Промените в Конституцията бяха приети

Гласуваха 237 депутати, като "за" промените в основния закон бяха 165 народни представители