Северна Македония като че ли не желае да влезе и това като че ли си личи. Това заяви пред БНР историкът професор Христо Матанов. Той направи обзор по темата за 2022 г.

По думите му е абсурдно в северномакедонската конституция да има босненци, а да няма българи. Нещата за нас могат да се разделят на две - до и след това предложение, поясни историкът.

Матанов посочи, че към момента в парламента в Скопие няма квалифицирано мнозинство за приемане на френското предложение. Опозицията го бойкотира и по този начин бойкотира самото влизане на Северна Македония в ЕС, уточни той.

Според него преди френското предложение сме живеели с впечатлението, че България изостава от процесите, и че РСМ има лобита. Той изтъкна, че идеята да се сгази България се е провалила.

Христо Матанов бе категоричен, че езикът на омразата се е увеличил, тъй като в Северна Македония омразата е институционална. Не бих казал, че тази омраза, която лъха от средствата за масово осведомяване, обхваща цялото македонско общество. Има райони, които си траят, това траене го тълкувам като съпричастност с българската позиция. Това не трябва да ни успокоява, добави историкът.

По думите му предстои да видим дали Северна Македония иска да стане наистина член на Европейския съюз, или само маркира. Според него ЕС ще си има проблеми с интеграцията на Западните Балкани. Всички те са проблематични. Ще има големи проблеми и това ще трае десетилетия, каза още той.

От македонец българин не става, отсече Пендаровски

От македонец българин не става, отсече Пендаровски

С отварянето на български клубове в РСМ София избрала подхода на конфронтацията