Еврокомисарят по регионалната политика Данута Хюбнер изрази тревога от забавянето на голям брой важни проекти у нас.
Това съобщи говорителят на Хюбнер Денис Абът.

Тя се срещна в Брюксел с министърът на транспорта Петър Мутафчиев, съобщава БНР.

„От страна на ЕС беше изразена загриженост от бавното реализиране на проектите по програма ИСПА и кохезионния фонд. Към настоящия момент по-малко от 20 % от направените инвестиции са били разплатени. Министърът призна, че има забавяне от поне 6 месеца по редица проекти и дейности, а комисар Хюбнер подчерта, че в общ интерес е България да усвои колкото се може повече от предвидените за нея средства", отбеляза говорителят Дейвид Абът.

Той добави, че министър Петър Мутафчиев се е ангажирал до края на месеца в ЕК да бъдат изпратени всички доклади и документи, свързани с преструктурирането на Пътния фонд.

Министър Мутафчиев е дал уверение, че властите у нас правят всичко необходимо пътният фонд да се превърне в стабилна и надеждна структура за усвояване и управление на европейските средства.

Мутафчиев е представил на комисаря Хюбнер апликационните форми за метрото в София заедно с положително становище от ДЖАСПЪРС (обща структура на Европейската инвестиционна банка, Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка за подпомагане на новите страни в Европейския съюз при изготвяне на големи инфраструктурни проекти), което в значителна степен ще подпомогне Европейската комисия да вземе своето решение.