Председателят на ПГ на ГЕРБ/СДС Десислава Атанасова видя опасен прецедент, с който започва работата си 47-то Народно събрание.

В декларация от парламентарната им група от трибуната на Народното събрание, Атанасова заяви, че решението на мнозинството да отхвърли зеления сертификат има няколко последици: дефинира кой в тази държава се счита за богопомазан или богоизбран, клетвата на НС вероятно за част от депутатите не важала, не само двойният стандарт е норма, но депутатите не зачитат труда на българските лекари, които се борят две години с пандемията.

Тя настоя спешно Народното събрание да обсъди два типа проект на решение - да се задължи министърът на здравеопазването в заповед да бъде включен отделен обект от обществено предназначение сградата на парламента и достъпът в нея да подлежи на обща регулация с представяне на документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Втори тип проект на решение, за който Атанасова настоя, е НС да задължи здравния министър по същата заповед да отмени за територията на България изискването за представяне на зелен сертификат за всички сектори, описани подробно в заповедта.

Костадин Ангелов: Нечестно е към хората депутатите да влизат в НС без зелен сертификат

Костадин Ангелов: Нечестно е към хората депутатите да влизат в НС без зелен сертификат

Апелира ПП да преразгледа решението си...

Атанасова недоумява от новия морал в политиката. Нали само преди дни заявихте, че ще се влага нов смисъл в думата народни представители. Новият смисъл за думата е за едни правила да съществуват, но за всички останали българи да са други", посочи Атанасова.

Според нея отхвърлянето предложението да се влиза в Народното събрание със зелен сертификат е равно на държавен преврат. В рамките на 44-то, 45-то и 46-то Народно събрание действа заповед на председателя на парламента за дистанционно участие на депутатите в работата на парламента, обясни Атанасова.

"Време е Народното събрание и със своя личен пример да покажем, че няма двоен стандарт и изискванията важат за всички", изтъкна Атанасова.

Костадин Костадинов определи декларацията на ГЕРБ като "лицемерна загриженост".

От "Възраждане" ще искат референдум за зеления сертификат

От "Възраждане" ще искат референдум за зеления сертификат

Костадин Костадинов: Това е фащизъм

Действията на служебния кабинет продължават доста успешно - относно правата и свободите на гражданите. С такава декларация излезе от трибуната на НС председателят на ПГ на Възраждане Костадин Костадинов. Той даде пример с първите затваряния на гражданите миналата година и въведените мерки в страната и Европа.

Сега е правилно да се каже, че няма как и не е редно депутатите да се ползват с по-различен статут от останалите граждани и мерки спрямо коронавируса, въведени със заповедта на министър Стойчо Кацаров, поясни той. Затова пита защо Кацаров не е въвел в неговото собствено министерство, както и в областните управи, съдилищата, прокуратурата, общините зелен сертификат. Това представлява сериозно ограничаване на граждански права и ние считаме, че е редно не да търсим по волята на един човек решение. Кой е Кацаров, че да решава, трябва да решава българския народ, ако България е демократична държава, каза още Костадинов.

Или НС да реши, или българският народ да се произнесе на референдум за отмяната и продължаването на дискриминационните мерки. "Възраждане" смята, че е нужен референдум. Крайно време е българите да бъдат питани и ще се сложи край на всички спорове кой прав - кой крив, поясни мотивите си Костадинов. Всяка седмица милиони българи плащат тестовете си, манипулацията за тях не е безплатна и струва между 7 и 15 лв. - за хората с минимална работна заплата струва 80 лв. на месец, което е данък, за да можеш да ходиш на работа, каза още лидерът на "Възраждане".

Редно е да се спре веднъж-завинаги с това безумие, не бива депутатите да са с различен статут, затова смятаме, че зеленият сертификат трябва да отпадне за всички, заключи Костадинов.