Народните представители от Българска нова демокрация подкрепят безрезервно внасянето на вот на недоверие към правителството.

Такова решение взеха отцепилите се от НДСВ депутати на днешното си редовно заседание.

Припомняме, днес Екатерина Михайлова, заместник-председател на Демократи за силна България, обяви на пресконференция, че ДСБ през миналата седмица са провели консултации с парламентарната опозиция и вече са получили подкрепа от СДС, БНД и „Атака" за внасянето на вот срещу кабинета.

Причина за вота е спирането на европейски средства за България поради корупцията и престъпността в страната.

„В междинния доклад на Европейската комисия, в рамките на 10 страници, думата „корупция" се повтаря 33 пъти, а „престъпност" - 17 пъти." - поясни Екатерина Михайлова.

От групата на БНД предлагат да се създаде консултативна комисия с представители на всички опозиционни парламентарни групи в Народното събрание за детайлна подготовка на мотивите за вота на недоверие към правителството.

Целта на тази консултативна комисия е да консолидира капацитетът на опозицията, така че да се засили сътрудничеството и предстоящият вот на недоверие да е сериозно мотивиран и внесен до края на тази седмица., поясняват от БНД

Преди това от ДСБ изразиха готовност за съгласуване на мотивите с всички парламентарни групи. Тъмносините предвиждат мотивите да бъдат съгласувани между опозиционните партии в близките дни и до края на седмицата той да бъде внесен в деловодството на Народното събрание.

Конкретно по корупционния скандал в „Републиканска пътна инфраструктура" от ДСБ ще предложат в Народното събрание да се създаде временна анкетна комисия на паритетен принцип, която да разследва случая.

Според заместник-председателя на ДСБ Иван Иванов, ако мнозинството откаже да състави комисия на паритетен принцип, това ще е ясен знак, че те не желаят случаят да бъде изяснен и се опитват да укриват факти.

„Отстраняването на директора Веселин Георгиев е само бушон, с който управляващите се опитват да скрият истината", коментира Екатерина Михайлова.

Иван Иванов допълни, че партията разполага с данни за конфликт на интереси в „Републиканска пътна инфраструктура", като най-много са се облагодетелствали бизнесменът Васил Божков и братът на директора на фонда. Тези данни ще бъдат огласени в парламента.