Спорът затварят ли се въглищните централи с Плана за възстановяване и устойчивост се разрази в пленарна зала, но този път между "Възраждане" и БСП, респективно вчера той се разви между ГЕРБ и ПП.

В декларация от трибуната на парламента депутатът от "Възраждане" Искра Михайлова защити въглищните централи в Стара Загора и обяви в позиция "запазване на хилядите работни места в "Мариците" и съхраняване на енергийната независимост на България.

"Според Плана за възстановяване и устойчивост въглищните централи трябва да бъдат постепенно затваряни. Това е икономическо убийство на Старозагорски регион, централите са стратегически обект за националната сигурност", каза тя. Михайлова изреди решенията на "евроатлантическите фракции и четворната коалиция", "откровената лъжа на Кирил Петков". В декларацията бяха припомнени ангажиментите на страната ни по темата към изискванията на ЕК, нулева реакция на министър Атанас Пеканов, протест на синдикати в столицата и тайна "среща-дискусия в Раднево". "Възраждане" заставали зад хората от региона.

От БСП реагираха остро на декларацията. "Лъжи", отсече Георги Гьоков. Той отрече да е бил поканен на "някаква среща по темата".

Цончо Ганев от "Възраждане" изтъкна, че депутатите от левицата са гласували "въздържал се" и определи държанието им като "наглост".

Социалистът Драгомир Стойнев защити, че БСП винаги е имала партийни срещи, цитира закони и приети решения. След което се разрази спор между двете парламентарни групи, депутатите излязоха на трибуната, а в основата на спора бяха Цончо Ганев и Георги Гьоков.

Председателят на парламента Вежди Рашидов даде 15 минути почивка "заради безредици".

След почивката "Възраждане" обяви, че ще даде на прокуратурата решението на БСП за въглищните централи. Цончо Ганев обясни, че депутати от левицата са се подписали под решение на парламента.

Пиарът на БСП раздаде на медиите приетото решение на НС от 2020 г.

Кой сложил подпис за затварянето на въглищните централи - ГЕРБ и ПП разиграха сценка
Обновена

Кой сложил подпис за затварянето на въглищните централи - ГЕРБ и ПП разиграха сценка

Такива безумни ангажименти не сме поемали, уверява Теменужка Петкова

Припомняме, че вчера сблъсъкът по темата се разрази между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".

От ГЕРБ дадоха брифинг, извънреден, в Народното събрание, на който обвиниха "Продължаваме промяната", че са сложили подписа си в Плана за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищните централи - на 80%. Според тезата на ГЕРБ, изказана от Теменужка Петкова, Жечо Станков и Красимир Вълчев, правителството "Борисов 3" не е поемало ангажимент за намаляване на емисиите с 40%.

В отговор Кирил Петков се опита да обори тезата, но Жечо Станков и Теменужка Петкова непрекъснато от позициите на журналистите го прекъсваха и апострофираха, а сблъсъкът премина и премина и през обвинения за пачки, кюлчета и парапети.

Кирил Петков обвини ГЕРБ, че се опитват реално да пренасочат финансирането по ПВУ към саниране и към свои фирми.