Германия се интересува от защитните облекла, които шием. Това стана ясно от телефонния разговор, който проведоха министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът Ангела Меркел, съобщиха от Министерски съвет.

"Пандемията с коронавирус е безпрецедентно предизвикателство. Преодоляването му в рамките на Европейския съюз, който е силно интегриран, с единен пазар и взаимодействие между държавите членки, е невъзможно без координирани и съвместни усилия", заяви Борисов. 

 Двамата обсъдиха актуалната ситуация с разпространението на COVID-19 и мерки, доказали ефективност за ограничаването му.

Германия проявява интерес към извършената успешна реорганизация на текстилния бранш у нас, който вече произвежда предпазни облекла и средства за нуждите на българските лекари, сестри, лаборанти и всички служители, пряко участващи в борбата срещу коронавируса.

Канцлерът приветства положените усилия от правителството и бранша. В хода на разговора бе задълбочена обсъжданата по-рано тема за доставка на защитните средства от България за Германия, когато страната ни ще е отговорила на нуждите на своето население и ще има капацитет да подпомогне други европейски граждани.

Борисов обеща на Курц защитни облекла

Борисов обеща на Курц защитни облекла

Това може да стане след задоволяване на необходимостта от нашите медици

Двамата обсъдиха също успешно разработения скоростен тест за коронавируса от водещ германски концерн. В рамките на два часа новият тест показва със сигурност дали даден пациент е заразен с COVID-19 или е прекарал заболяването. Борисов изтъкна, че страната ни е готова веднага да закупи количества от диагностичното средство, щом германската компания започне да извършва доставки за европейския пазар.

"Трябва да направим всичко необходимо да защитим нашите граждани и да преодолеем кризата. В този тежък момент разчитаме на чувството за отговорност и солидарност на всеки един от европейското семейство", посочи премиерът Бойко Борисов в телефонния разговор с канцлера Меркел.

Българският премиер определи като жизненоважен постоянния обмен на опит и актуална информация между държавите членки с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, както и комуникацията в рамките на Комитета за здравна сигурност.

"Паралелно с оперативните действия не трябва да спираме да работим за мерките на европейско ниво за смекчаване на социално-икономическите последици от пандемията. Ще имаме нужда от много силен отговор в тази посока. Но заедно и с това ще се справим", каза още Борисов пред Меркел.

Припомняме, че българският премиер и австрийският канцлер - Бойко Борисов и Себастиан Курц обсъдиха възможността България да достави защитни облекла на Австрия, съобщиха по-рано от Министерския съвет.

Австрийският канцлер Курц прояви интерес към българските защитни облекла за медицински персонал.