Оправдателната присъда за ДПС лидера Ахмед Доган не сюрпризира и Димо Гяуров, член на антикорупционната комисия в парламента.

Това решение на петчленния състав повтаря аргументите на тричленката, а аргументите са, че има имотна облага, но тя не е от материалните облаги, които бяха могли да доведат до натиск или да повлияят върху обективното изпълнение на преките публични задължения на Ахмед Доган, заяви Гяуров.

Припомняме, петчленен състав остави в сила решението на тричленен състав на съда, с което е отхвърлено искането за установяване на конфликт на интереси по отношение на Ахмед Доган. Съдиите осъдиха и парламента да плати на ДПС лидера направените от него разноски по делото в размер на 300 лева. Днешното решение на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Димо Гяуров подчерта, че този състав приема, че в задълженията на народните представители, какъвто е и г-н Доган, се свеждат само и единствено до гласуванев пленарна зала.

По думите му няма да бъдат предприети по-нататъшни действия от страна на комисията, тъй като това е последната съдебна инстанция, към която биха могли да се обърнат.

На въпрос на news.bg като грешка или недооценяване на обстоятелствата определя сезирането на ВАС от комисията той бе категоричен: „Нито като грешка, нито като недооценяване на каквото и да било. Смятам, че комисията изпълни совите задължения по най-добрия възможен начин."

"Абсолютно съм убеден, че ако утре се наложи да решаваме аналогичен проблем, и аз, и комисията ще гласуваме същото решение", поясни членът на комисията.

Той дебело подчерта, че според него на лице е явен конфликт на интереси. „Това, че ВАС е тълкувал фактите по друг начин не може да промени моето мнение."

Пo-рано председателят на комисията Валентин Николов определи като абсолютно разочарование за комисията оповестената присъда.