България трябва да търси балансирано и практично решение по отношение на доставките на газ, тъй като Европа продължава да е зависима от руското синьо гориво. Такова мнение изрази в ефира на Нова телевизия Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Според Балабанов каквато и газ да влиза в страната, той е руски, включително и азербайджанския. Два пъти Балабанов заяви, че азерският газ е всъщност руски, като обаче не стигна до отговор дали и втечненият газ е руски, според него.

Основният въпрос е, по думите на Балабанов, каква е цената на природния газ.

Трябва да се търси балансиран подход, настоя още той, като даде за пример Германия, Гърция и Италия. "Този подход вероятно включва и "Газпром", подчерта Балабанов.

"Търпяхме достатъчно лъжите на Кирил Петков, който се опитваше да говори как щяхме да потребяваме четири пъти по-евтин газ, а "Булгаргаз" иска, в следващите дни ще стане ясно, с 60% увеличение на газа", каза бившият депутат. Балабанов допълни, че не знае как такава безпрецедентна цена би се отразила на българския потребител през зимата.

Александър Николов, който беше енергиен министър от "Има такъв народ" не е имал възможността да си свърши работата заради Асен Василев, твърди Станислав Балабанов. По думите му Николов многократно е твърдял, че страната ни може да намери баланс по отношение на газовите доставки, но тогавашният вицепремиер отказвал.

Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на БТВ заяви също нуждата от разговори с "Газпром" за осигуряване на доставка на природен газ у нас. По думите му българската икономика и българският бизнес в момента имат жизнена нужда от редовни постъпления на газ и то на добра цена, затова трябва незабавно да започват преговори с "Газпром".