Депутатите от Комисията по отбрана одобриха ратификацията на договора за придобиване на още осем самолета F-16, block 70. Народните представители гласуваха с 11 гласа "за", 1 глас "против" и 1 "въздържал се".

Така бяха одобрени международните договори (LOA) BU-D-SAD за придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70. В договорите се включват и боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили" и (LOA) BU-P-LBC "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване".

В началото на заседанието на комисията по отбрана служебният военен министър Димитър Стоянов запозна депутатите с параметрите на договора. Той заяви, че България трябва да има още осем самолета, за да станат общо 16 - една пълна ескадрила. От парламентарните групи на "Възраждане" и "БСП за България" се обявиха срещу това решение.

По думите на министъра се е избързало с договора, за да получим самолетите през 2027 г., както е по договор, а не да отлагаме това напред във времето. "Първата вноска е платена, за да влезе в сила договора", обясни Стоянов.

НС прие парите за F-16 да стоят на сметка

НС прие парите за F-16 да стоят на сметка

"За" гласуваха ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ, против са БСП и "Възраждане"

От "Възраждане" посочиха, че според тях подписаният договор е капан и ощетява страната ни. "Поставени сме пред избора "купи или умри". Аз лично не бих купил при това положение, посочи Николай Дренчев.

От "Демократична България" обявиха, че ще подкрепят законопроекта.

"Аз не съм присъствал на преговорния процес, но се поинтересувах и разбрах, че разходите 25 млн. долара са поети от американската страна, вследствие на преговорите с българското правителство. По втория договор е взето решение да не се включва офсет в цената", обясни военният министър.

Министърът на отбраната увери, че договорите се изпълняват добре. Димитър Стоянов обаче призна, че има забавяне по изграждането на специализираната инфраструктура за изтребителите, но се надява това да приключи в срок.