Парламентът прие на две четения със 159 гласа "за", 3-ма "въздържали се" и 45 "против" ратификация на двете споразумения, свързани със средствата за плащането на първите 8 военни самолета F-16 Block 70.

Целта на споразуменията е до момента, в който трябва да се платят изтребителите, парите да стоят на сметка, която да носи доходност на страната ни.

"За" гласуваха ГЕРБ-СДС, Продължаваме промяната, ДПС и "Демократична България", от БСП и "Възраждане" категорично се противопоставиха.

В дебата "Възраждане" обявиха, че са категорично "против".

Събраха 110 млн. лв. в набирателната сметка за изтребителите F-16

Събраха 110 млн. лв. в набирателната сметка за изтребителите F-16

МО ще предложи на кабинета средствата да се увеличат до 170 милиона лева

Депутатът Цончо Ганев каза, че това е "поредното безумие, свързано със закупуване на чертежи". "Не можем да приемем сделка, застрашаваща националната сигурност - не правим нищо, дълбаем безумието в това да деградираме и да сме верен съюзник", са аргументите му. Той посочи, че с 200 млн. едностранно се вдига цената на чертежите, както и че вината не е на служебното правителство, тъй като не те са подписвали договорите.

Атанас Славов от ДБ поиска да се борави с факти и уточни, че парламентарната им група подкрепя сделката и има искания минимум 2% да се отделят за отбрана.

Вариант: Получаваме стари F-16 от Нидерландия, ако изпратим своите МиГ-29 на Украйна

Вариант: Получаваме стари F-16 от Нидерландия, ако изпратим своите МиГ-29 на Украйна

Хага обмисля да предостави излишни изтребители на натовски съюзник в Източна Европа

От името на БСП Румен Гечев критикува поне няколко пъти. Той нарече договорът за закупуването на изтребителите "позорен" и даде за пример, че още не са доставени от САЩ първите 8 самолета. Губим 100 млн. щатски долара за 5 г. Евентуално бихме получили 1.5%, а ще плащаме 5.5% на парите, а трябва да теглим заеми от международния пазар, каза той. По думите му "държавата ще спечели трохи и пиар акция".

БСП ще гласува против "неизгодната сделка, опасна за сигурността на България".

Христо Гаджев от ГЕРБ отговори, че БСП е подкрепила този законопроект преди 3 месеца. Загубата до момента за страната е близо 20 млн. лв. заради отлагане на гласуване в парламента, сметна той.

И бюджетна комисия каза "да" за новите F-16

И бюджетна комисия каза "да" за новите F-16

Без договор за втората партида американски изтребители няма как да експолатираме първите 8, според военния министър