Правителството на Нидерландия може да прехвърли някои от излишните си самолети F-16 на съюзническа страна от НАТО, за да може тя на свой ред да дари своите МиГ-29 на Украйна, съобщава БГНЕС.

По информация на списание EW Magazine Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те да предоставят своите изтребители МиГ-29 на Украйна.

Порталът Aviacionline defensa твърди, че един от основните кандидати би била България, която възнамерява да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum ("опорна точка") от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.

Отговорните лица са били информирани поверително. За да стане сделката ефективна, както и всички отбранителни изделия, произведени от американски компании, Вашингтон трябва да даде своето одобрение.

От началото на войната Киев моли западните си съюзници за всякакъв вид помощ, по-специално за изтребители, за да може да се изправи срещу руските военновъздушни сили. Въпреки че украинските военновъздушни сили поискаха прехвърлянето на западни изтребители, а сега се чуват и гласове в подкрепа на тази инициатива, НАТО се отнася сдържано към идеята.

Кабинетът одобри покупка на втора ескадрила изтребители F-16 Block 70

Кабинетът одобри покупка на втора ескадрила изтребители F-16 Block 70

Мотивират се с изискванията на НАТО за оперативна и технологична съвместимост

Много се говори за доставка на Украйна на самолети МиГ-29 от бившите страни от Варшавския договор, които след падането на Желязната завеса се присъединиха към НАТО. По-специално се споменават Полша, Словакия и България, където тези самолети все още са на активна служба.

В началото на юли словашкият премиер Едуард Хегер обяви, че ще дари 12 самолета МиГ-29 на украинските въоръжени сили, а в замяна ВВС на Чехия ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство. Подобна договореност беше постигната с Полша в началото на май - тогава нейният министър на отбраната се споразумя със словашкия си колега, че полски самолети ще охраняват въздушното пространство на Словакия, ако тя предаде своите МиГ-29 на Украйна. Въпреки това няма ясни признаци, че словашкият Fulcrum е прехвърлен на Украйна. Очевидно е обаче, че резервните части от тези страни помагат за поддържането на украинските МиГ-29 в движение.

Излишните F-16MLU от Нидерландия може да се окажат на мястото на полските МиГ-29, докато пристигнат наскоро договорените корейски FA-50. Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които, макар и много по-модерни от нидерландските изтребители, биха позволили да бъдат усвоени без големи усложнения, като голяма част от логистиката е обща.

Припомняме, според официална информация към 31 октомври военновъздушните сили на България се състоят основно от съветски самолети МиГ-29 и Су-25, които вече не подлежат на техническо обслужване и скоро трябва да бъдат снети от въоръжение.

Преговаряме за двигатели за МиГ-29 с Полша и Словакия

Преговаряме за двигатели за МиГ-29 с Полша и Словакия

Според новата стратегическа концепция на НАТО България има предна отбрана

През август служебният министър на отбраната Димитър Стоянов започна преговори с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС. Той предложи на Министерството на отбраната да сключи договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29, за да могат машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. По думи на министъра в авиацията "нуждите са най-крещящи", като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като военните търсят решения с помощта както на съюзниците, така и на българските военни заводи.

България се е превърнала в един от най-големите непреки доставчици на оръжие в Украйна, продавайки рекордни количества от началото на войната, твърди украинското издание "Европейска правда", позовавайки се на "Евроактив".

Отбелязва се, че България и Унгария са единствените две държави в НАТО и ЕС, които официално отказаха да изпратят военна помощ на Украйна. Българските производители и търговци на оръжие продават своята продукция предимно в Полша и Румъния, откъдето оръжието бива изнасяно към Украйна, уточнява изданието.

На 3 ноември българският парламент одобри с мнозинство проектозакон за предоставяне на оръжие на Украйна.

Полските двигатели за МиГ-29 не са панацея, натъртва шефът на ВВС

Полските двигатели за МиГ-29 не са панацея, натъртва шефът на ВВС

Полагали се всички усилия българското небе да остане чисто