В САЩ е започнало производството на поръчаните от България американски изтребители Ф-16, съобщава БНР по информация на американските Военновъздушни сили.

Производствената линия ще произвежда изтребители също за Бахрейн, Словакия и Тайван.

Очаква се първите бойни самолети да излязат от производствената линия през 2022 г. Не се посочва обаче коя държава ще получи първа машините. От американските ВВС съобщават и че производството се очаква да се увеличи след първата година.

Страната ни очаква първите шест самолета през 2023 г. Други два Ф-16 ще останат в САЩ за обучение на българските пилоти, което тече и в момента.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари

Припомняме, преди месеци стана ясно, че страната ни иска да закупи още осем изтребителя, като настоява новите машини да бъдат плащани разсрочено.

На 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изтребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха, че стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност трябва да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

"Позицията на Мечо Пух не винаги дава добър резултат"

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли 2019 г., в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годината до 29 юли 2019 г.

На 13 януари 2020 г. започна обучението на наши военни пилоти, които ще летят на изтребителя Ф-16. Те ще преминат тренировки първо на учебния самолет L-39 ZA. Продължителността на обучението им е три години.