След обсъждане депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за ратификация на четирите договора за закупуване, оборудване, поддръжка и услуги на изтребителите F 16 Block 70.

Със 128 гласа Народното събрание гласува повторно ратификацията на закона. "За" гласуваха 91 депутати от ГЕРБ, 11 от "Обединени патриоти", 24 от ДПС и двама независими.

"Против" договорите гласуваха общо 73-ма народни представители - 61 от БСП, шестима от "Воля", шестима от "Обединени патриоти".

Въздържаха се трима народни представители - от Обединени патриоти.

Можем да оспорим сделката за Ф-16 само пред арменския поп

Можем да оспорим сделката за Ф-16 само пред арменския поп

Румен Гечев: Гаранциите ще отлетят като щъркели на есен

Гласуването не беше неочаквано, след като в сряда вечерта финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ГЕРБ имат необходимата стратегия. Тогава Горанов призова държавният глава да действа почтено и да посочи дали смята да налага вето и на Закона за държавния бюджет, с който финансите на държавата бяха актуализирани именно за да може самолетите да бъдат платени. Тогава се предвиди и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Горанов призова Радев да действа почтено, без провокации и легитимно

Горанов призова Радев да действа почтено, без провокации и легитимно

Да очакваме ли вето и върху закона за държавния бюджет?

При едно налагане на вето "на час по лъжичка" има опасност сроковете по договорите да бъдат изпуснати, да се провалят и съответно постигнатата в момента цена, която от правителството уверяват, че е най-добрата възможно, да претърпи промяна. 

Преди гласуването в пленарна зала се проведе дебат, като отново социалистите атакуваха сделката и подкрепиха ветото на президента. Депутатът Румен Гечев разкритикува основно цената на сделката и липсата на гаранции. Гаранциите ще отлетят като щъркелите на есен, изтъкна още социалистът. В сделката нямало никакви гаранции - при покупката на една кафеварка имало повече.

Не е отбелязан само арменският поп, посочи той. На него можело да се ожалим, ако не сме доволни от сделката. По думите на Гечев със сделката се отказваме от национален суверенитет и не можем да гъкнем.

Сред мотивите във ветото на президента Румен Радев се посочват острите спорове в Народното събрание, които не били типични за този вид ратификационни закони и показват, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. Освен това Румен Радев смята, че законът е приет "по бързата писта", вместо да измине пътя според чл. 88, ал 1 от Конституцията и да се приеме на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание.

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

По думите му в България има консенсус за евроатлантически ориентация

В изявлението си пред медиите обаче два дни след налагане на ветото Румен Радев постави акцент върху финансовата страна на сделката, като заяви, че има и скрити разходи и задължения в договорите, като настоя всичко да стане публично достояние - мотиви, които не бяха изложени в указа за налагане на вето.

Военният министър Красимир Каракачанов категорично отхвърли всякакви намеци за скрити разходи, като заяви, че тези твърдения са нарочно лансирани за всяване на смут и разделение в обществото.