Военният министър Красимир Каракачанов не е съгласен с част от мотивите по ветото на президента Румен Радев върху покупката на осемте изтребителя Ф-16. Становището си той представи пред парламентарната комисия по отбрана, на чието извънредно заседание се обсъжда наложеното вето от президента Румен Радев върху четирите договора за добиване на самолетите. 

Румен Радев блокира с вето договорите за F-16

Румен Радев блокира с вето договорите за F-16

Острите спорове в НС показват, че не е постигнато общствено съгласие

Две години и половина се говори по темата, припомни Каракачанов. По кой въпрос има обществен консенсус, недоумява министърът. Никой не купува Ф-16, за да напада някого, но на хората се внушава, че купуваме американски самолет, за да нападаме Русия.

Военният министър не очаква консенсус по темата за новия тип изтребител, така както няма консенсус и за циганската престъпност.

Никакво отлагане няма да реши темата с цената. Напротив, офертата е валидна до началото на септември. Оттам нататък цените ще скачат, предупреди военният министър. Модернизацията на армията няма да е евтин процес, по думите му. 100% компромис няма как да има, подчерта той.

Мотивите на ветото са кратки, коментира и патриотът Милен Михов. Според него там има предположения, но няма нито един аргумент. Пълен консенсус у нас, по думите му, е имало по времето на Народна Република България. Според него ветото върху сделката за покупка на осемте изтребителя противоречи на Конституцията.

Депутатът Николай Цонков от БСП подкрепя ветото на държавния глава. Самото правителство в един момент каза, че това е политическо решение, изтъкна социалистът. 

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Икономическа неграмотност е увеличаването на дефицита за осемте

Веднага след като получим осемте самолета ще можем да обучим повече летци, стана ясно от думите на ръководителя на ВВС генерал Цанко Стойков. Ще получим пълен пакет за обучение. Въоръжението ще ни бъде доставено, след като подготвим складовете си за съхранението му, допълни той без да уточнява кога и какво оборудване ще бъде предоставено.

Депутатите от ДПС подкрепят покупката на Ф-16. Ние от ДПС сме за широкото мислене, подчерта Джейхан Ибрямов. Когато има плурализъм, не винаги има консенсус, поясни депутатът.

С гласуване 13 гласа "за" и 7 "против" комисията преодоля ветото на държавния глава, завърши темата и предложи на парламента да приеме повторно закона за ратифициране на международните договори.

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът наложи вето върху четирите закона за придобиване на новите изтребители. Мотивите му са, че няма достатъчно обсъждане, не са ясни финансовите параметри, не е постигнато обществено съгласие и законът е приет по "бързата писта". 

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

По думите му в България има консенсус за евроатлантически ориентация