Председателят на Комисията по отбрана генерал Константин Попов настоява за държавническо мислене, да няма емоции и да не се налагат партийни интереси, когато става въпрос за интересите на България.Коментарът си той направи пред журналисти по повод наложеното от президента вето на Закона за ратификация на договорите, касаещи самолетите F-16.

Според ген. Попов достатъчно много се е изговорило в продължение на години какъв самолет ни трябва. Всеки си стоял на своята позиция и тези позиции са ясни, защото и никой нямал конкретни предложения.

По думите му в България има консенсус за евроатлантически ориентация, както и за нуждата от модернизиране на военновъздушните сили - че трябва нов модерен боен самолет. "Ф-16 е един прекрасен самолет, една прекрасна възможност българските военновъздушни сили да бъдат модернизирани, да бъдат модерни и това да промени начина на мислене за водене на въздушния бой и водене на съвременния бой", посочи шефът на парламентарната комисия по отбрана.

"Законът за ратификация на договорите за Ф-16 не се приема на кантар", подчерта Попов и допълни, че ако не се отхвърли президентското вето, нямало да се постигне повече консенсус.

Константин Попов оспори и друго твърдение в мотивите на президента да наложи вето - процедурата по гласуване в едно заседание на народното събрание. Според Попов е нормална практика е ратификацията да се гласува на две четения в един ден, тъй като народните представители гласуват само "за" и "против", без да дискутират точки и да променят подписания договор.

Според Константин Попов трябва да се действа енергично и за тази цел той ще отправи молба към председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да се разгледа законът отново в петък като първа точка. Той е сигурен, че народните представилите ще проявят мъдрост и ще отхвърлят ветото на президента.

"Нека да обсъждаме, нека да говорим по същество, но в края на краищата да гласуваме за бъдещето на ВВС, за бъдещето на армията, за сигурността ни и за авторитета като държава", призова ген. Попов.

Той увери, че няма да се забави процедурата за модернизация на българската армия. Генерал Попов заяви, че не може да коментира дали има скрити мотиви ли не в наложеното президентско вето.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов също коментира президентското вето пред журналисти. Според него, ако е се отхвърли ветото, то ще се бламира превъоръжаването.

Веселинов обясни, че за самолетите и договорите има срокове и ако бъдат изпуснати, ще се наредим отново на опашката.