Депутатите се заеха с ратификацията на договора за Ф-16. От Атака поискаха дебатите да се излъчват пряко по БНТ и БНР. Валери Симеонов излезе и настоя това предложение да не се приема.

По-добре да не ни гледат сеира, настоя лидерът на НФСБ. Мнозинството обаче го попари. Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в зала да дойде премиерът Бойко Борисов. 

1 млрд. скрити разходи в сделката за Ф-16 вижда Румен Гечев

1 млрд. скрити разходи в сделката за Ф-16 вижда Румен Гечев

Необходимо е да променим системата си за ПВО, летища, оборудване

Кой го е упълномощил да настоява да плащаме веднага, запита соцлидерът. Тя настоява да се изясни защо се налага актуализация на бюджета.

Лидерът на Воля Веселин Марешки пък повика президента Румен Радев. Той като специалист по самолетите, както се изрази той, трябвало да разясни на депутатите темата с изтребителите.

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Бойната ни авиация до този момент - може отгоре с прашка да стреляш само

Припомняме, на комисия по отбрана стана ясно, че в хода на своята работа преговорният екип е постигнал съгласие от американската страна за намаляване на пакетната цена от 1,41 млрд. щ.д. до 1,256 млрд. щ.д., като е успял да запази пакета от способности, поискани в изпратеното на 21.02.2019 г. от Министерството на отбраната писмо с искания (Letter of Request - LOR) в приемливи граници. 

Менда Стоянова не знае детайли от преговорите за Ф-16

Менда Стоянова не знае детайли от преговорите за Ф-16

Шефът на бюджетната комисия в НС твърди че парите ще са в наша сметка в САЩ

Военният министър Красимир Каракачанов запозна членовете на Комисията по отбрана с предприетите действия на Държавния департамент на САЩ, отчитайки финансовите ограничения на България, за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара посредством искане от Конгреса на САЩ на допълнително финансиране по програмата Foreign-Military Financing (FMF) на проекти, които ще бъдат изпълнени в интерес на България - за обучение на летателен състав, доставка на оборудване/въоръжение и/или за реализация на инфраструктурни проекти в авиобазата.

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Предвижда се отпускането на 2,1 млрд. лева за закупуването на изтребителите

По този начин общият ефект за проекта за придобиване на самолетите ще е намаляване на цената до 1,2 млрд. USD. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ до края на настоящия месец.

Внесеният в Народното събрание проект на закон за ратификация обхваща четири международни договора, обединяващи доставката на цялостния пакет - самолети, оборудване за мисиите, средства за наземно обслужване, въоръжение, средства за обучение на летателен и инженерно-технически състав на обща стойност $ 1,256,153,980 USD. Придобиването на нов многоцелеви изтребител като F-16 Block 70 от САЩ, ще издигне на ново качествено ниво бойните способности на българската бойна авиация и ще я направи оперативно съвместима с партньорите от НАТО.

Предложението отговаря на интересите на външната политика и национална сигурност на България, както в региона, така и в съюзен формат. 

В комисия одобриха сделката за Ф-16. БСП, "Воля" и "Атака" бяха против

В комисия одобриха сделката за Ф-16. БСП, "Воля" и "Атака" бяха против

Каракачанов: САЩ могат да спрат проекта за Ф-16, ако противоречи на интересите им

Припомняме, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16.

На 17 юли в комисията по отбрана сделката за Ф-16 беше одобрена, като БСП, "Воля" и "Атака" се обявиха против.

2 дни по-рано, на 15 юли,  правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева. 

Велизар Енчев: Ние сме премиерска република

Велизар Енчев: Ние сме премиерска република

"История на македонския народ" и 100% присвоена българска история, алармира дипломатът