Има възможности проектът за закупуване на осем изтребителя Ф-16 блок 70 да бъде спрян. Това заяви на заседание на комисията по отбрана в парламента военният министър Красимир Каракачанов. Записано е, че когато това противоречи на военните и политически интереси на САЩ, те могат да се откажат от доставката, каза той и даде пример с Турция и опасението да бъде спряна доставката на изтребителите Ф-35.

На заседанието се обсъдиха четирите договора за различни аспекти на придобиване на новите изтребители. Бяха одобрени договорите за закупуване на изтребителите Ф-16. Депутатите от БСП, "Воля" и "Атака" бяха против

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

Депутатът Таско Ерменков заяви, че според споразумението, САЩ ще ни уведомят за поскъпване на осемте Ф-16, само ако увеличението е над 10%. Ако е с едни 125 млн. ни се оскъпи поръчката, няма да ни уведомят, скептичен е Ерменков.

Не се ли чувствате притеснени, че всички рискове от полевите тестове и оценката на поведението на самолета са на страната на купувача, запита реторично Ерменков колегите си от комисията.

Ген. Стойков, вие ли ще понесете отговорността, ако тези оперативни тестове и оценка не са благополучни и се случат проблеми, свързани и със сигурността на екипажите, запита Ерменков. Ние си купуваме скъпа играчка - Ламборджини с чип за ограничаване на скоростта и не знаем как това Ламборджини ще се държи на пътя, каза Ерменков.

В отговор командващият ВВС ген. Цанко Стойков заяви, че обучението на летателния и инженеро-техническия състав включва пълно обучение на инструктори, които после да обучат своите колеги тук, в България. В обучението не е включено тестови изпитателни полети на самолета. Те ще бъдат изпълнявани от американски тест пилоти- изпитатели. Рискове за нашите летци по отношение на този самолет няма, категоричен бе ген. Стойков.

И военният министър не бе съгласен с оценката на Ерменков за Ламборджинито и изреди няколко източно и централно европейски държави, които също избрали тази модификация на изтребителите.

От дискусията стана ясно, че депутатите от БСП няма да подкрепят ратифицирането на документите. 

Депутатът Таско Ерменков припомни, че БСП бяха поставили четири условия, срещу които да подкрепи одобрението на осем самолета Ф-16. Условията им са следните - 1 равнопоставеност на видовете въоръжени сили - едновременно развитие на способностите на ВВС, ВМС и Сухопътни войски. 2 - в нито един момент от изпълнението на проектите за инвестиционен разход да не надвиши 2% от БВП. 3- сроковете да съответстват на по-рано приетите и 4- да има офсетни програми, но не за да ни икономисат разходи, а за да ни създават допълнителна принадена стойност и да помагат за развитието на България с нови предприятия, припомни Ерменков.

Не е точна цената, каза Каракачанов, но не отрече да има и инфлационен индекс. В тази цена България няма кредитна история със САЩ - валидността на офертите - няма да бъдат отхвърлени заложените суми, а оттам ще останат средства. С парите, които ще останат като разлика - над $20 млн. по едно от перата, бихме могли да закупим допълнително въоръжение и боеприпаси или да си приберем парите, каза Каракачанов. 

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Правителството актуализира бюджета заради сделката за Ф-16

Предвижда се отпускането на 2,1 млрд. лева за закупуването на изтребителите

Ако сега се забавим след 1-3 г. самолетите няма да станат по-евтини, цените растат. Офертите са фиксирани в този срок - началото на септември, поясни военният министър.

По време на обсъждането бяха поставени следните въпроси: "Кога ще се планира пълният боекомплект от ракетите въздух-въздух. За да бъде многоцелеви самолетът, трябва да купим ракети "въздух-земя". Те не са планирани, питам кога във времето ще закупим тези ракети. Държим самолетът да се използва пълноценно и за подкрепа на Сухопътни войски", каза един от експертите в комисията. 

Всяка една техника, която се купува, носи разходи в бъдеще, каза Каракачанов. В рамките на този мандат самолетите МиГ-29 само 2018 г. отделихме 82 млн. лева за поддръжката им, за да бъдат експлоатирани до края на ресурса им. Отделихме 82 млн. лева и за Су-25. Поддръжката във времето носи допълнителни разходи, те са неизбежни, каза Каракачанов.

Относно отказа ни в хода на преговорите за определено въоръжение, министърът каза, че не сме правили компромис. В самото начало на преговорите ВВС се опитаха да получат повече от това, което беше заложено в първоначалния проект. Това поискване повече няма как да мине безплатно, но това доведе до допълнително увеличаване на цената. Това, което беше поискано допълнително, беше отказано, каза Каракачанов.

Икономическият министър Емил Караниколов обясни, че утре ще внасе точка за индустриално сътрудничество. От тук нататък само финансови ангажименти ще има - консумативи, ремонти, ще натрупат сметката. Част от ремонтните дейности ще бъдат извършвани в България - ще си спестим разходи. Ще придобием квалификация, за да може след време - сега нямаме възможност да участваме в други процедури да ремонтираме техника и на други държави.

Относно индустриалното сътрудничество не само пилоти, но и инженери да могат се обучават по тези проекти. България да добива възможности за квалификация. Договорили сме такава възможност, че много от разходите за ремонт и за консумативи да се извършват в България, след процедура да можем да ремонтираме и друга техника.

В началото на заседанието имаше спор между депутата от "Атака" Павел Шопов и военния министър Красимир Каракачанов за американските военни бази на наша територия.

"Това са парекселанс американски бази в България. Тука заиграването и масовката не могат да заблудят никого. Този спор е воден много пъти. Всички опити базите да се изкарат за съвместно ползване и да минават за българо-американски съоръжения, не минава. Всички знаем какво е базирано - уж, а всъщност никой не знае какво", каза Шопов.

Веднага военният министър Красимир Каракачанов заяви: "Г-н Шопов каза, че знае какво е базирано (в тези американски бази - б.р.). Аз не знам. Бихте ли казали на мен като на военен министър какво е базирано там, защото аз не знам какво е базирано", запита Каракачанов.

След кратък спор Карачанов отново поиска Шопов да каже кои са базите, но след кратки пререкания заседанието продължи без изясняване.