Има обосновани подозрения, че България ще направи по-високи разходи по сделката за изтребители Ф-16. Това заяви пред БНР Румен Гечев, депутат от БСП и зам.-председател на бюджетната комисия.

Към обявените разходите, които са около 2,4 млрд. лева, има още 1 млрд. скрити разходи. Те идват от това, че доставчикът "Локхийд Мартин" ще достави първите бройки самолети след 4 години с окастрено въоръжение, смята Гечев. 

Менда Стоянова не знае детайли от преговорите за Ф-16

Менда Стоянова не знае детайли от преговорите за Ф-16

Шефът на бюджетната комисия в НС твърди че парите ще са в наша сметка в САЩ

"Т.е. вместо да намалят цената на самолета, те са свалили част от ракетите, част от амунициите, други допълнителни разходи по него, така че ние ще получим един осакатен пакет през второто тримесечие на 2023 г., когато ще започнат доставките", заяви Гечев, който е бивш икономически министър в кабинета Виденов.

По думите му, за да бъде този самолет функционален, той трябва да бъде доокомплектован - според специалистите това означава поне още 500-600 млн. лева

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Шефът на "Военна информация" да е военен с опит, настоява Радев

Необходимо е да се преработи или да се строи ново летище, тъй като този самолет има специални изисквания, категоричен е Гечев. "Да се подмени оборудването на летището за насочване и водене на самолета. И най-важното - трябва да се промени цялата противовъздушна отбрана на България, която е настроена и притежава оборудване, изпълняващо съвършено различни цели със съвършено различни самолети", заяви Румен Гечев. 

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Бойната ни авиация до този момент - може отгоре с прашка да стреляш само

Припомняме, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16.

Вчера в комисията по отбрана сделката за Ф-16 беше одобрена, като БСП, "Воля" и "Атака" се обявиха против.

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.