Председателят на бюджетната комисия в 44-тото народно събрание Менда Стоянова заяви, че не била в течение на подробностите по преговорите за закупуване на изтребителите Ф-16. Не мога да кажа какви варианти е имало за плащането им, заяви пред БНР Менда Стоянова.

Междувременно зам.-председателят на бюджетната комисия Румен Гечев, който е бивш министър на икономическото развитие, прогнозира, че сделката с Ф-16 ще има поне 1 млрд. скрити разходи. Този самолет е все още на чертожната дъска. За него трябва да преоборудваме своята система за ПВО, летища, други системи, заяви Гечев. Той е недоволен, че парите даваме накуп сега, а получаваме самолетите след четири години - 2023 г. 

Ден по-рано премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично искал плащането на изтребителите да е накуп.

1 млрд. скрити разходи в сделката за Ф-16 вижда Румен Гечев

1 млрд. скрити разходи в сделката за Ф-16 вижда Румен Гечев

Необходимо е да променим системата си за ПВО, летища, оборудване

"Това, че трябва да се платят предварително, не е точно - те не се плащат предварително, просто парите за тези самолети - 2,126 млрд., ще бъдат преведени по наша сметка, депозирани във Федералната банка на Ню Йорк и там ще чакат за плащане тогава, когато има определена свършена работа. Така че не бихме могли да кажем, че това е плащане, но от гледна точка на бюджета е плащане", заяви Менда Стоянова.

По думите й България е в изключително добро финансово състояние.

"Освен това не по-малко важно е това, че има над 10 млрд. свободни средства във фискалния резерв - т.е. имаме готови пари, които можем да преведем още утре. И смятам, че по-подходящо време от това - да се разплатим за тази огромна покупка, която ще се направи тази година, едва ли ще се намери", подчерта Менда Стоянова. 

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Президентът иска отстояване на финансовата рамка за изтребителите Ф-16

Шефът на "Военна информация" да е военен с опит, настоява Радев

Вероятно ще завършим година на кешов дефицит под 2%, както е записано в българския закон и в правилата от Маастрихт, каза още тя по повод стремежа на България да се присъедини към "чакалнята" еврозоната - ERM II.

"По-важното е, че по европейската методология дефицитът не се отчита на кешова база, а на това, какъв ангажимент е поет и кога ще бъде изпълнен. В този смисъл по европейската методология България няма да бъде на дефицит тази година", каза Стоянова. 

Велизар Енчев: Ние сме премиерска република

Велизар Енчев: Ние сме премиерска република

"История на македонския народ" и 100% присвоена българска история, алармира дипломатът

За темата със субсидиите на партиите тя каза, че мястото ѝ не е в Закона за държавния бюджет, а в Закона за политическите партии.

Парите от 1 лев субсидия няма да стигнат на ГЕРБ в този размер, в който досега и нашата, и други партии са имали изборни и други кампании, текущи разходи, поддръжка на офиси, каза още тя.

"Не се притеснявам, че ще има финансиране от юридически или физически лица, защото това представлява абсолютно прозрачно финансиране", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.