Ние не сме парламентарна република, а сме премиерска република. Това заяви бившият дипломат и депутат Велизар Енчев пред bTV по повод изявлението на премиера Бойко Борисов, че изтребителите F-16 ще бъдат платени наведнъж.

Енчев припомни, че решението на Народното събрание за разсрочено плащане на осемте самолета е отпаднало.

"Министър-председателят се хвали с нещо, което не е негова заслуга. Това негово решение показва липсата на парламентаризъм в България. След всички дебати, които се водят в парламента са от пусто в празно, след като един човек решава еднолично. Тази сделка е пример за жертва на националите интереси в името на геополитическа ориентация", посочи Енчев. 

Припомняме, че на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16.

Вчера в комисията по отбрана сделката за Ф-16 беше одобрена, като БСП, "Воля" и "Атака" се обявиха против.

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Бойната ни авиация до този момент - може отгоре с прашка да стреляш само

По темата за напрежението между София и Скопие по оста "Гоце Делчев" и негативната реакция на западните ни съседи на определението северномакедонци от премиера Борисов, Енчев коментира, че премиерът ни не е нарушил нищо.

Велизар Енчев показа множество книги в студиото. Според него те са доказателство за проваления Договор за добросъседство между България и Северна Македония, който беше подписан на 1 август 2017 г.

"Този договор е само във вреда на България, защото ние признахме един измислен македонски език и конструираната от сърбите македонска нация. Българо-македонски речник - на която и страница да отворите, ще разберете абсурда, което не влиза в рамките на договора и няма да бъде изтеглено от употреба. Това е да обясняваш една дума със същата дума", каза дипломатът.

Бившият депутат показа книгата "История на македонския народ" - академично издание на Северномакедонската държава, по което учат студентите във ВУЗ-овете в западната ни съседка.

"100% преписана и присвоена българска история. Питам председателя на комисията проф. Ангел Димитров - подобни издания влизат ли в обсега на тази комисия. Ние не знаем конкретно какво е договорено, когато става дума за честванията на Климент Охридски, Кирил и Методий и цар Самуил", заяви Енчев. 

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Проф. Овчаров предупреждава за "подпъхнати" от македонистите тези

Историкът не е насяно какво означава съвместно честване на цар Самуил

Третата книга, която показа дипломатът беше книга на поета Никола Вапцаров, преведена на македонски език. "Това е вулгаризиране на българската литература и история", допълни Велизар Енчев.

"Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската история. Премиерът Борисов не е направил никакво нарушение", каза бившият народен представител.

Според него в Преспанското споразумение пише, че те са "македонци" или "граждани на Република Македония", а не северномакедонци, но ние не сме страна по този договор, за да се преувеличават думите на българския премиер, категоричен е Енчев.

Припомняме, още на 9 юни 2019 г. вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов първи оповести, че комисията за решаването на въпросите за общата история с Македония не работи.

Той посочи, че българската част на комисията е отказала да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров. Според него Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО. Той призова страната ни да постави ултиматум на Македония - ако те не се примирят с въпросите от общата ни история, България да не подкрепя Македония за ЕС.

Впоследствие темата коментира и министърът на външните работи Екатерина Захариева, която заяви, че България няма да прави компромис с историята и истината. "От Северна Македония не искаме нищо повече от истината", каза тя и определи действието на Георги Димитров като едно от най-големите предателства.

Захариева се срещна и с своя колега от македонска страна Никола Петков, когато каза, че общите историческите въпроси са най-важните елементи от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Пред Петков тя също заяви, че страната ни ще се застъпи за истината и ако не се стигне до консенсус, София може да се оттегли от работата на смесената комисия.

Македонците не познават историческите си извори, установи проф. Кирил Топалов.

Спор предизвика и становището на македония за националността на Гоце Делчев, но той бе решен с изявлението на техния президент Стево Пендаровски, че Делчев е българин.

Много по-рано проф. Николай Овчаров предупреди, че е възможно македонците да "подпъхнат" свои тези в общата ни история.