Народното събрание следва да изпълнява Конституционната роля и да контролира изпълнителната власт, а не да се превръща в неин рупор.

Toва заяви президентът Румен Радев в нарочно изявление пред медиите, след като вчера наложи вето върху Закона за ратифициране на договорите, свързани със закупуването на самолети F-16 Block 70. Припомняме, малко по-рано днес Комисията по отбрана в Народното събрание отхвърли наложеното вето на държавния глава с 13 гласа "за" на депутатите от ГЕРБ, ДПС и ВМРО и 7 "против" на БСП и "Воля".

Атлантически съвет: Ветото за изтребителите е вето върху националния интерес

Атлантически съвет: Ветото за изтребителите е вето върху националния интерес

Не било нужно сега да имаме цялото въоръжение, мотивират се от съвета

Според държавния глава е задължителен нов дебат, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената на изтребителите при 100% авансово плащане.

"Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи въвличат за десетилетия напред българските правителства в значителни финансови задължения. Освен това разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите", подчерта Радев.

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов
Обновена

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов

124 депутати одобриха на първо четене покупката на осем изтребителя Ф-16

Той изтъкна, че не конкретният тип самолет, а наличието на реални способности определят авторитета и бъдещето на ВВС и нашата евроатлантическа принадлежност. Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватен подход и дългосрочно планиране. В нашия случай при колосални за България разходи липсва дебат по изключително важни въпроси за националната и колективна сигурност, негодува държавният глава.Той настоява да знае кога ще придобием пълния пакет, който гарантира многофункционалните способности на изтребителите?

В изявлението си президентът продължи с въпросите: Кога ще придобием способности за пълноценна техническа поддръжка тук в България, без която ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява? Кога ще се закупят следващите изтребители? Кога ескадрилата Ф-16 ще придобие оперативна готовност? Кога, как и колко ще платим за всичко това?

Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите по сделката за Ф-16

Румен Радев не е ентусиазиран от параметрите по сделката за Ф-16

Държавният глава очаква прагматичен подход към този проект

По думите му всички тези въпроси генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските военновъздушни сили и излагат на риск модернизацията.

Според него поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и социални проблеми изисква максимална прозрачност и отчетност. Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на въоръжените сили, не са нито на министър-председателя, нито на правителството, а на българските граждани, отбеляза Румен Радев.

Държавният глава посочи, че сделката за изтребители е дългоочаквана и необходима стъпка от модернизацията за българските военновъздушни сили, за отбранителните способности на страната. Сделката обаче не би могла да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството и суверенитета на България, предупреди Радев.

Решението на правителството договорите да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и поучените срещу тях отбранителни способности, изтъкна той и допълни, че е задължителен нов дебат в Народното събрание, който да даде отговор как са защитени български интереси.

Държавният глава настоява да се обясни дали по сделката за F-16 има скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща по отношение на инфраструктура, транспорт, данъци, въоръжение, обучение, оборудване и такси. Отбелязваме, че в мотивите за налагане на вето, разпространени вчера от президентската институция, не се посочваше нищо за скрити и неуточнени разходи.

Румен Радев иска да знае дали ще има и промяна в клаузите на договорите едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цени, срокове и обем на доставки и услуги. Както и дали ще има неустойки при неизпълнение.

Радев предупреди народните представители, че са положили клетва като такива и се ръководят от интересите на народа. Затова и на българите се дължат категорични отговори, доколко това се изпълнява и какви са реалните последствия от сключените отговори, стана ясно от думите му.

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Радев призова за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава участва в церемонията за Празника на авиацията и ВВС