Ние придобиваме най-добрия самолет с най-добрите способности. Така председателят на Комисията по отбраната в Народното събрание генерал Константин Попов коментира пред БиТиВи актуализацията в Закона за държавния бюджет за закупуване на 8 изтребителя F-16, блок 70.

Той посочи, че имало доста забава и сериозни изказвания в парламента по темата, но в крайна сметка страната ни избрала сигурността. След 30 години мъки и убеждаване колко е важно да имаш отбранителни способности, в крайна сметка взехме правилното решение, изрази въхищението си ген. Попов от одобрението за покупката на изтребителите.

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов
Обновена

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов

124 депутати одобриха на първо четене покупката на осем изтребителя Ф-16

Той изтъкна, че и "мерцедес да си купиш, трябва да смениш филтъра, маслото и гумите". С тази цена, ние купуваме най-добрия самолет, който можем да си позволи, подчерта ген. Попов.

По думите му страната ни е направила пробив, с който се е постигнала реалната модернизация на българската армия. Имало изискване от американците да се плати сумата накуп и премиерът взел решението.

Той посочи, че Американският конгрес трябва да реши дали да ни отпусне допълнителни боеприпаси, които страната ни все още не е закупила. Генерал Попов обаче не може да разбере защо това стана толкова голяма тема.

Горанов готов за двумилиардното фискално усилие Ф-16

Горанов готов за двумилиардното фискално усилие Ф-16

Дефицитът нямало да включва тези 2 млрд. лв.

"Вместо да отваряме шампанското и да празнуваме, отиваме да се обясняваме в подробности", негодува шефът на комисията по отбраната.

Генерал Попов коментира и хакерската атака, довела до изтичането на данни на близо 5 млн. души. Според него атаката е очевидно доста неприятна история и е имало подценяване в някои елементи. Генерал Попов не може да каже, че това е пробив в националната сигурност.