Днес сме на път да направим една решителна крачка към модернизацията на Българската армия, защити проектът за покупка на осем изтребителя Ф-16 военният министър Красимир Каракачанов. Той подчерта, че за модернизацията се говори над 12 години, но нищо не се правело.

За добро или за лошо се случи така, че трите проекта за модернизация се случват в мандата на това правителство и на този парламент, изтъкна министърът. Модернизацията отдавна е очаквана от Българската армия, както и от цялото българско общество

Горанов готов за двумилиардното фискално усилие Ф-16

Горанов готов за двумилиардното фискално усилие Ф-16

Дефицитът нямало да включва тези 2 млрд. лв.

Елементарният популизъм да изчисляваме колко лева това би увеличило пенсията, това просто е несъстоятелно, критикува Красимир Каракачанов. Няма просперираща държава, която няма надеждна сигурност и надеждна армия, отсече военният министър.

Убеден съм, че ако БСП бяха на власт, щяха да купят същия самолет, заяви Каракачанов. С покупката на F-16 ще сме първата държава на Балканите, която ще има такъв самолет, по думите му. 

Симеонов не иска българите да гледат сеира с Ф-16, Воля и БСП викат Борисов и Радев в парламента

Симеонов не иска българите да гледат сеира с Ф-16, Воля и БСП викат Борисов и Радев в парламента

Нинова запита защо се налага актуализация на бюджета

Тук не трябва да има идеология дали самолетът е шведски, съветски, американски, настоя Каракачанов. Ние се занимаваме с празнословие, губене на време и евтин популизъм, за съжаление, подчерта още министърът на отбраната. 

Депутатите актуализираха бюджета заради изтребителите

Депутатите актуализираха бюджета заради изтребителите

Да осигурят 2.1 млрд. лева

Аз не съм будала, заяви Валери Симеонов, който обясни защо не е подкрепил ратификацията на сделката. Аргумент той вижда в наименованието на споразумението, което се изписва (LOA) BU-D-SAB. Ако се разменят буквите се получавало BUDALA.

Веселин Марешки пък се притесни фирмата производител на Ф-16 да не фалира. Така щели да ни потънат парите. Самият той като бизнесмен имал подобен горчив опит.

В крайна сметка ратификацията мина с гласовете "за" на 124 депутати. 

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16.

Вчера в комисията по отбрана сделката за Ф-16 беше одобрена, като БСП, "Воля" и "Атака" се обявиха против.

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.