С наложеното вето върху покупката на изтребителите Ф-16 президентът наложи вето върху българския национален интерес. Това е позицията на Атлантическия съвет за наложеното от президента Румен Радев преди часове вето върху ратификацията на четирите закона за придобиване на осем изтребителя Ф-16.

"Това е вето и върху изграждането на по-стабилен Югоизточен фланг на НАТО пред лицето на руската заплаха и нарушения стратегически баланс в Черно море! Това е проява на доведената до крайност лична амбиция, която поставя себе си над националната кауза и евроатлантическия избор на обществото", се казва в позицията на неправителствената организация. 

Румен Радев блокира с вето договорите за F-16

Румен Радев блокира с вето договорите за F-16

Острите спорове в НС показват, че не е постигнато общствено съгласие

Според тях връщането за ново обсъждане в парламента на четирите договора, свързани с покупката на изтребителите е "вето върху началото на процеса на технологично превъоръжаване на българските въоръжени сили".

"Това е вето върху бъдещето на Военновъздушните сили! Този ход на господин Радев саботира националните ни усилия да изградим по-силна България в по-силен Алианс", се казва в позицията на Атлантическия съвет.

От Съвета не приемат мотивите за наложеното вето - по-задълбочено обсъждане на финансовите параметри, въоръжението и необходимостта да има "широк консенсус и подкрепа" за придобиването на F-16. Според тях те са заблуждаващи.

Правителството одобри сделката за Ф-16

Правителството одобри сделката за Ф-16

Каракачанов подписва четири договора за $1,256 млрд.

Припомняме, според приетото решение от правителството и гласувано след това от парламента, България се задължава да предостави накуп цялото финансиране на сделката, а самите самолети ще получи в срок от четири години. Спорове имаше и за оборудването на самолетите, както и за инфраструктурата, която страната ни трябва да изгради, за да може да експлоатира машините пълноценно.

Припомняме също - на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева. 

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Христина Вучева: 2 млрд. лв. за новите изтребители Ф-16, са "загубени пари"

Икономическа неграмотност е увеличаването на дефицита за осемте

Според Атлантическия съвет "острите спорове в парламента при обсъждането на ратификационния закон изобщо не показват, че по параметрите на договора не е било постигнато широко обществено съгласие".

"Придобиването на F-16 е олицетворение на евроатлантическия цивилизационен избор на нашия народ. Това, което видяхме в парламента изобщо не беше липса на обществена подкрепа, а една дирижирана политическа партизанщина в помощ на инспирирана и от вън лобистка кампания против F-16", пишат от Атлантическия съвет.

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

По думите му в България има консенсус за евроатлантически ориентация

Те изтъкват, че офертата на Швеция за изтребителите Грипен не включваше оферта за комплект въоръжение. Мотивът на Атлантиците е, че ако бяхме избрали Грипен, тепърва трябваше да се търси въоръжение от трети страни. Това щеше да отнеме време и в крайна сметка да струва по-скъпо.

"F-16 обаче ни беше предложен с пълния пакет въоръжение. На този етап, също така вече стана ясно, не е необходимо придобиването на цялото въоръжение въздух-повърхност. Все пак и сега ние придобиваме част от него. Практиката е, че най-напред предстои да бъдат усвоени способностите въздух-въздух, а след това и въздух-повърхност, с което ще се постигнат и пълните оперативни способности", пишат от НПО-то.

Те изтъкват актуализирания проект от парламента, приет през юни 2018 г., според който се отлага за по-късен етап придобиването на въоръжение за подвижни и стационарни цели на повърхността с висока точност на поразяване. В решението е записано, че за решаване на задачи с новия тип боен самолет е задължително и придобиването на основни типове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи въздействие във всякакви МТУ, денем и нощем по • въздушни цели във и извън пределите на визуалната видимост. 

Атлантиците оспорват и мотива за "постижими за държавата финансови параметри", F-16 блок 70/72 е най-добрият боен самолет, който към момента държавата ни може да си позволи. 

Горанов готов за двумилиардното фискално усилие Ф-16

Горанов готов за двумилиардното фискално усилие Ф-16

Дефицитът нямало да включва тези 2 млрд. лв.

"Точно в този момент икономиката на страната ни позволява да стратираме дълго отлагания проект за превъоръжаване на българските военновъздушни сили с нов тип боен самолет. Цената на бойните самолети се определя от пазара, а тенденцията е за в бъдеще тази техника да поскъпва. Така че сега е идеалният момент договорът да бъде сключен", пише в становището на Атлантическия съвет.

Те призовават депутатите да прегласуват закона и да доведат процеса до успешен финал. 

Атлантическият съвет зове депутатите да отложат ваканцията си заради Ф-16

Атлантическият съвет зове депутатите да отложат ваканцията си заради Ф-16

Настоява първо гласуваните закони да бъдат обнародвани в ДВ