Атлантическия съвет на България призовава депутатите да не излизат в лятна ваканция, преди гласуваните закони за Ф-16 да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

В свое официално становище гражданската организация приветства приемането на законопроекта за ратификация на четирите договора за придобиването на изтребителите и актуализирането на държавния бюджет.

С това решително и стратегически правилно действие мнозинство от 124 народни представители поставиха началото на технологичното превъоръжаване и трансформация не само на Военновъздушните сили, но и на цялата Българска армия, посочват от АСБ.

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Борисов искал плащането на Ф-16 да е накуп

Бойната ни авиация до този момент - може отгоре с прашка да стреляш само

Те напомнят, че предстои приетите от парламента законопроекти да влязат в сила, което ще стане, след като бъдат обнародвани в Държавен вестник. Организацията поясняват, че в 15-дневен срок президентът може да обнародва закона. В случай обаче, че държавният глава го върне за повторно обсъждане в Народното събрание, парламентът ще трябва да прегласува двата закона с мнозинство от минимум 121 гласа, подчертават от организацията.

Ако президентът, който до момента системно работеше против придобиването на Ф-16, реши да наложи вето, това може да има тежки последици върху процеса на придобиването на самолетите, опасяват се от АСБ. Те прогнозират, че заради предстоящата лятна ваканция на парламента през август прегласуването може да стане най-рано през септември. Офертите на САЩ обаче изтичат от 3 до 5 септември.

Организацията се опасява, че ако в рамките на този срок договорите не са влезли в сила и не е извършено плащането на самолетите, доставките на самолетите ще бъдат отложени.

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов
Обновена

И БСП щели да купят F-16, убеден Каракачанов

124 депутати одобриха на първо четене покупката на осем изтребителя Ф-16

Вместо България да получи новите самолети навреме, може да се наложи да се чака още дълго предвид факта, че и други държави са направили поръчки за същите самолети, предупреждават от АСБ.

По тази причина те настояват народните представители да отложат ваканцията си до обнародването на законите или преди да бъдат прегласувани, в случай на президентско вето. От гражданската организация посочват, че това означава депутатите да останат на работа и в първите до 7 дни на август. Те предлагат отложената лятна ваканция да бъде компенсирана през септември. Значително по-сериозни последици обаче би имало отлагането на процедурата по придобиването на Ф-16, убедени са от Атлантическия съвет.

Затова от АСБ призовават Народното събрание "да изпълни докрай дълга си" и депутатите да останат на работните си места до влизането в сила на приетите законопроекти.

Симеонов не иска българите да гледат сеира с Ф-16, Воля и БСП викат Борисов и Радев в парламента

Симеонов не иска българите да гледат сеира с Ф-16, Воля и БСП викат Борисов и Радев в парламента

Нинова запита защо се налага актуализация на бюджета