Гогови сме парламентът да заседава извънредно, но да потвърдим решението си за закупуване на изтребители Ф-16. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на извънреден брифинг пред централата на партията. Брифингът бе отговор на изявлението на президента два часа по-рано, с което той пред медиите обоснова наложеното от него вето върху сделката.

По думите на Горанов ще бъде направена политическа стратегия, за да се преодолее ветото на президента.

Въпросът е обаче дали той ще постъпи почтено и дали няма да продължи да използва конституционното си право на вето и върху останалите документи - актуализацията на бюджета - които са нужни, за да може сделката да се придвижи. За това си има и срокове - 2 август, подчерта Владислав Горанов и обясни, че единият проект без другия няма как да продължи.

Каракачанов не очаква и не чака консенсус за изтребителя

Каракачанов не очаква и не чака консенсус за изтребителя

Военната комисия преодоля ветото на държавния глава

"Да очакваме ли вето и върху закона за държавния бюджет, защото те са свързани, или да смятаме, че тази провокация е достатъчна", попита Горанов.

Като политически лицемерно определи Горанов поведението на държавния глава, ако той действа крачка по крачка. Финансовият министър заяви своята увереност, че правителството и депутатите ще съберат достатъчно мнозинство и ще утвърдят "нашата категорична пронатовска позиция."

Според Владислав Горанов мотивите на Румен Радев за налагане на вето са "легални, но не и легитимни, а "поставянето под съмнение на консултациите между две натовски страни ни кара да сме още по-сигурни в легитимността им".

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

По думите му в България има консенсус за евроатлантически ориентация

Военният министър Красимир Каракачанов оспори аргумента на държавния глава, че договорите и изборът на правителството не са обсъдени достатъчно, като посочи 2 години и четири месеца темата не е слизала от медиите.

"Не виждам какво ново може да се каже", посочи Каракачанов, като натърти мнението си, че дебатът е изчерпан и подновяването му няма да доведе до нищо.

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Радев и Каракачанов в спор за цената на изтребителите Ф-16

Немалко чиновници като чуят държава извън ЕС почват да треперят, смята Каракачанов

Военният министър бе категоричен, че в договореното няма абсолютно никакви скрити задължения, никакви допълнителни договори и споразумения, никакви допълнителни разходи. Изпратени са отговорите на 19-те въпроса на държавния глава, където са описани всеки един от казусите, които са възниквали и подвигани.

Всички тези опити да се всяват страх за допълнителни разговори не отговарят на истината, отсече Каракачанов. Той отхвърли и като спекулации всички въпроси във връзка с това дали самолетите са способни наистина да охраняват българското въздушно пространство.

Каракачанов заяви и че в рамките на преговорите цената на самолетите вече е била намалена със 160 млн. долара, а тъй като разговорите все още не са приключили не може да обяви още едно намаление, за което обаче има голяма вероятност. То ще бъде с още 60 млн. долара.

Атлантически съвет: Ветото за изтребителите е вето върху националния интерес

Атлантически съвет: Ветото за изтребителите е вето върху националния интерес

Не било нужно сега да имаме цялото въоръжение, мотивират се от съвета

Зам.-министър Запрянов потвърди думите на военния министър Каракачанов и заяви, че в достъпен за обществото вид (т.е. с известни съкращения заради конфиденциалонст) отговорите, изпратени от МО на президентството, са публикувани на страницата на министерството. Запрянов подчерта, че такива договори се сключват само между правителства между които има сигурно и абсолютно доверие, както и уважение.