"При цялото ми уважение и с най-добри чувства към самолетите МиГ-29 и останалата ни бойна техника, бъдещето ни е друго и вече залагаме на нов тип боен самолет. Пожелавам им успех, да бъдат здрави, и съм уверен, че ще се справят с всички предизвикателства".

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов при изпращането на четиримата български пилоти за обучение как да управляват изтребителите Ф-16, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

Румен Радев: Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител

Румен Радев: Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител

Той очаква пилотите ни да допринесат за модерното развитие на ВВС

Четиримата бяха представени от командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който увери министъра в тяхната подготовка. Избраните да се обучават първи са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев от военното формирование 28 000 Граф Игнатиево.

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16

13 пилоти заминават за САЩ да се учат да летят на Ф-16

Проектът се движи в срокове и няма забавяне заради коронавируса

Изпращаме едни подготвени млади хора, за да се обучават на нова техника. Това е бъдещето на българската авиация, категоричен бе Каракачанов пред четиримата, определени за усвояване на новата оръжейна платформа - самолет Ф-16 Блок 70, която ще бъде въведена на въоръжение в българските Военновъздушни сили (ВВС).

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов подчерта, че министерството, щаба на отбраната и командването на ВВС ще решават всички възникнали въпроси около престоя и обучението на българските пилоти.

Американци обсъдиха тренировъчната програма за Ф-16 на пилотите ни

Американци обсъдиха тренировъчната програма за Ф-16 на пилотите ни

Предстоят срещи за обновяване на инфраструктурата

Усвояването на новата авиационна техника ще се извършва чрез специализирана подготовка на българските военнослужещи в различни военновъздушни бази на територията на САЩ, по график и програми, използвани при подготовката на пилотите от американските Военновъздушни сили.

Нашите военни летци ще преминат 9-седмично обучение по специализиран английски език, което ще се проведе в Центъра за езиково обучение във Военновъздушна база "Лекланд", Сан Антонио, Тексас. След успешното завършване на курса ще започне основната им подготовка по приучване за изпълнението на полети на самолет Ф-16. Тя ще продължи около 3 години и 4 месеца.

Обучението на българските военнослужещи ще бъде на няколко етапа в тренировъчните центрове за летателна подготовка на ВВС на САЩ, които са към Командването за обучение и подготовка (Air Education and Training Command). Те се намират в южните централни и западни части на страната. 

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Президентът няма да налага и вето върху отпадането на машинното гласуване

Пилотите ще преминат пълните програми за подготовка на витломоторен самолет Т-6 Тексан и на реактивен самолет Т-38 Талон, който ще гарантира успешното преминаване на самолет Ф-16, уверяват от българското МО. Продължителността на обучението на тези два самолета е приблизително една година.

Основният и най-продължителен етап от подготовката на българските пилоти ще бъде по приучване на самолет Ф-16. По време на обучението си в САЩ те ще преминат и специфични подготовки, които включват тренировки на хипербарна камера (Physio Hypoxia Training) и на центрофуга, които ще гарантират тяхната физическа годност и издръжливост на високи претоварвания при обучението на самолет Ф-16.

Ето и биографиите, изпратени от МО:

Майор Стоян Петков е началник на щаба на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2007 г. Националния военен университет "Васил Левски", специалности "Летец пилот за ВВС" и "Организация и управление на ОТФ от ВВС". През 2009 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база "Кълъмбъс", Мисисипи, САЩ, а през 2017 г. - Командно-щабния колеж на ВВС във Военновъздушна база "Максуел", САЩ. Притежава класна специалност "Военен пилот" - 1-ви клас.

Капитан Александър Велинов е заместник-командир на четвърто изтребително авиационно звено в изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет "Васил Левски", специалност "Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот". През 2017 г. е завършил обучение по програмата на САЩ за подготовка на ръководни кадри за авиацията във Военновъздушна база "Кълъмбъс", Мисисипи, САЩ. Притежава класна специалност "Военен пилот" - 3-ти клас.

Капитан Тодор Тодоров е старши пилот в първо изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2014 г. Националния военен университет, специалност "Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот". Притежава класна специалност "Военен пилот" - 2 - ри клас.

Старши лейтенант Симеон Георгиев е старши пилот в трето изтребително авиационно звено на изтребителна авиационна ескадрила в авиобаза Граф Игнатиево. Завършил е през 2015 г. Националния военен университет "Васил Левски", специалност "Организация и управление на ТП от ВВС - Летец-пилот". На служба в Българската армия е от юли 2015 г. Притежава класна специалност "Военен пилот" - 2-ри клас.

И четиримата пилоти владеят английски език като нивото им в съответствие със стандартизационното споразумение на НАТО STANAG е 3-3-3-3.

На изпроводяк Каракачанов подари на четиримата военнослужещи малки икони на Свети Георги, покровителя на българското войнство, с пожелание да ги закриля и да им дава сили и увереност. На церемонията присъстваше и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който също им пожелаха успех.