Президентът Румен Радев очаква четиримата български военни пилоти, които първи заминават на обучение за летене с Ф-16 в САЩ, да допринесат за модерното развитие на Военновъздушните сили на България.

Това стана ясно от информацията за проведена среща на държавния глава с четиримата.

Българската авиация отдавна се нуждаеше от нов изтребител със съвременни отбранителни способности, заяви президентът. Той пожела успех на летателния състав, който първи ще премине обучение за усвояване на летателната техника.

Радев подчерта, че предстоящото обучение е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти.

Първите военни пилоти, които ще преминат обучение за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70 в САЩ са майор Стоян Петков, капитан Александър Велинов, капитан Тодор Тодоров и старши лейтенант Симеон Георгиев.

На срещата при президента, както и на срещата в министерството на отбраната с министър Красимир Каракачанов по-рано, участва и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Припомняме, президентът Румен Радев е военен пилот и бивш командващ ВВС на България. Той бе един от малцината, които изпълняваха опасни фигури от висшия пилотаж - "Кобра" и "Камбана" по време на демонстрации и на авиошоуто БИАФ, което се провеждаше на летище "Граф Игнатиево".

При посещението си във Франция Радев пилотира изтребител "Рафаел"

Над 3 години е обучението на първите ни военни пилоти за Ф-16

Над 3 години е обучението на първите ни военни пилоти за Ф-16

Първо учат спецанглийски, после - управление на витлов самолет