Визитата на президента Румен Радев във Франция завършва с полет с "Рафал", като днес е третият и последен, ден от посещението му.

Радев пилотира многоцелеви изтребител във военната база на френските военновъздушни сили "Сен-дизие". Полетът продължава около 1 час и 15 минути. Той пилотира двуместен самолет от френските военновъздушни сили. Многоцелевият изтребител развива 2000 км/час, съобщава БНР.

Този тип самолет се използва във френската армия от 2006 година. Военната база "Сен-дизие" е тренировъчна. Тук се обучават пилотите от френските военновъздушни и военноморски сили.

Работното му посещение на президента Радев във Франция завършва с полет с изтребител "Рафал". Самолетът е двуместен, кабините са две, всеки от пилотите може да поеме управлението.

"За мен това е сериозен подарък от президента Макрон. Той ми го предложи. На такова предложение няма как да се откаже", коментира Радев.

По време на посещението си във Франция българският президент Румен Радев и френският президент Еманюел Макрон, обсъдиха "предизвикателствата пред Европа и нашите общи позиции. Споделихме някои от смелите френски виждания за проблемите в Европа. Българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето общо сътрудничество".

Румен Радев покани френските инвеститори в България
Обновена

Румен Радев покани френските инвеститори в България

Според Радев за страната ни е важно да участва пълноценно в европейската отбрана

Българският държавен глава заяви, че споделяме приоритетите на Франция -сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа.

"Важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Това изисква силна обединена отбранителна индустрия. В това отношение България има голям потенциал и в областта на производството и научните изследвания", допълни Радев.

Припомняме, Франция е близо до финализирането на важни военни и транспортни договори по време на посещението на Еманюел Макрон в КатарКатар има възможност да закупи още 12 изтребители "Рафал", произведени от Dassault, след като купи 24 самолета през 2015 г. за около 6 млрд. евро, а официални представители заявяват, че сделката може да приключи тази седмица.

Франция близо до сделка с Катар за самолети, бронирани машини и метро

Франция близо до сделка с Катар за самолети, бронирани машини и метро

Катар се стреми да укрепи военните си сили, включително да подпише споразумения за военно оборудване със Съединените щати, Русия и Великобритания