Българският и френският президент - Румен Радев и Еманюел Макрон, разговаряха на четири очи в Париж по време на официалното посещение на нашия държавен глава във Франция, съобщиха от администрацията на президента.

В присъствието на Макрон Радев даде изявление за придружаващите го български медии в Париж, предаде Нова телевизия.

"Обсъдихме предизвикателствата пред Европа и нашите общи позиции. Споделихме някои от смелите френски виждания за проблемите в Европа. Българското председателство на Съвета на ЕС е една добра предпоставка за нашето общо сътрудничество.
България има амбицията не само да бъде посредник и координатор по време на това председателство, а да постави на масата най-критичните проблеми пред ЕС. Проблеми, които изискват ясна визия и смел подход", заяви след срещата президентът Румен Радев.

По време на своята визита българският президент посети Европейската космическа агенция. По думите му, България би желала да види много по-голямо инвестиционно присъствие на Франция у нас. Двамата президенти са обсъдили областите, в които това може да стане най-добре.

България се стреми да затвърди позициите си в сектори с висока добавена стойност в науката и икономиката, като информатиката, електрониката и развитието на медицината.
Партньорството с Европейската космическа агенция е стъпка за постигането на тази цел. Това заяви президентът Румен Радев при посещението си в Европейската космическа агенция (ЕКА) в Париж.
Той разговаря с генералния директор на Организацията Йохан Вьорнер. В срещата участва и директорът на Българския космически институт към БАН професор Петър Гецов.

Генералният директор Йохан Вьорнер представи пред българския държавен глава работата на Агенцията и оцени високо приноса на България в изследването на космоса и сътрудничеството с Българския космически институт.

България има статут на европейска кооперираща държава. Това предоставя на страната ни възможността да използва инфраструктурата и услугите на Европейската космическа агенция за осъществяването на своите национални космически проекти. ЕКА ще осигури достъп и на български студенти до младежките програми на Агенцията, като Йохан Вьорнер прие поканата на президента Радев да посети страната ни за популяризиране на нейната дейност.

Българският държавен глава заяви, че споделяме приоритетите на Франция - сигурността и отбраната са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа.

"Важно е страни като България да участват пълноценно в интеграционните процеси на европейската отбрана. Това изисква силна обединена отбранителна индустрия. В това отношение България има голям потенциал и в областта на производството и научните изследвания", допълни Радев.

ЕП: Преформатиране на европейските институции е начин за справяне с кризите

ЕП: Преформатиране на европейските институции е начин за справяне с кризите

Европейската система за отбрана, Икономическият и паричен съюз и Брекзит са темите на нашето Европредседателство

"Много важен приоритет е сигурността в миграционната политика. Една от задачите на българското председателство на ЕС е да се предприемат ефективни мерки не само за охрана на нашите лични граници, но и за механизмите, които да се справят с мигрантската криза", допълни Румен Радев.

След срещата си с Еманюел Макрон в Елисейския дворец президентът Радев обяви, че кохезионната политика не е просто трансфер на средства, а фактор за политическа и социална стабилност на целия континент. Тя може да облекчи икономическата имиграция в богатите страни и демографската криза в по-слабо развитите европейски държави, съобщиха от Администрацията на президента.

За да имаме ефективна Кохезионна политика, трябва да има ефикасни мерки за борба с корупцията. Формалните доклади не вършат работа, подчерта Румен Радев.

По думите на държавния глава провеждането на втора среща на ниво държавни глави, в рамките на четири месеца, е свидетелство за общата воля за засилено партньорство между България и Франция. Радев е благодарил за подкрепата да основем в България клон на френското Национално училище за администрация за района на Югоизточна Европа, заяви Румен Радев.

Държавният глава отбеляза и подкрепата на френската страна за създаване у нас на Международен изследователски, научен и лечебен център с технология от ЦЕРН, който може да се превърне в пример за европейска интеграция в нашия регион.

"Приемането на България в Шенген е важен фактор за допринасяне на повишаване на сигурността в Европа, защото сигурността на всеки европейски гражданин започва от сигурността на външните граници и България е такава граница", категоричен беше Румен Радев.

България е важен партньор по отношение на дневния ред на Европейския съюз, заяви Макрон. Той изрази подкрепата си за предстоящото председателство на нашата страна на Съвета на ЕС. "По време на Българското председателство се надявам да постигнем конкретен напредък за сътрудничеството на страните членки на ЕС по отношение на висшето образование в европейските университети", допълни Еманюел Макрон.