Франция е близо до финализирането на важни военни и транспортни договори по време на посещението на Еманюел Макрон в Катар, съобщава източник от френското президентство пред "Ройтерс".

Катар има възможност да закупи още 12 изтребители Rafal, произведени по Dassault, след като купи 24 самолета през 2015 г. за около 6 млрд. евро, а официални представители заявяват, че сделката може да приключи тази седмица.

Двете страни също преговарят за продажбата на 300 бронирани машини VBCI от френската фирма Nexter и договор за около три милиарда евро за управление на метрото в Доха в продължение на 20 години.

"Дискусиите продължават", коментира френският президентски източник пред репортери, "но предпочитам да остана малко разумен и да изчакаме до четвъртък", допълва той. 

Рияд иска "смяна на режима" в Катар, предупреди катарският емир

Рияд иска "смяна на режима" в Катар, предупреди катарският емир

Историята ни казва, учени, че те вече са се опитвали

Париж има близки търговски и политически връзки с Катар и насърчава инвестициите им във Франция, където богатата на газ държава вече разполага с активи от около 10 милиарда долара.

Стреми се да играе роля в междурегионалните разногласия, които започнаха в началото на юни, когато Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените арабски емирства и Египет отрязаха политическите и търговските връзки с Катар. 

Оттогава Катар се стреми да укрепи военните си сили, включително да подпише споразумения за военно оборудване със Съединените щати, Русия и Великобритания.

Русия ще доставя военно оборудване на Катар, включително ПВО системи

Русия ще доставя военно оборудване на Катар, включително ПВО системи

Русия засилва активността си в региона на Персийския залив