Четирите арабски държави, които прекратиха връзките си с Катар заявиха, че са готови на разговори, ако в Доха демонстрира желание да се съгласят с техните искания, съобщава Ройтерс.

Министрите на външните работи на Бахрейн, Саудитска Арабия, Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) се срещнаха в Бахрейнската столица Манама, за да обсъдят кризата, която предизвика напрежение в региона.

Дипломатическите усилия, водени от Кувейт и подкрепени от западните сили, не успяха да сложат край на спора, в който четирите държави са прекратили пътуванията и комуникациите с Катар.

"Четирите страни са готови за диалог с Катар, при условие, че обявява искрената си готовност да спре финансирането на тероризма и екстремизма, както и ангажимента си да не се намесва във външните работи на други страни и да отговори на 13-те искания", каза външният министър на Бахрейн Шейх Халид бин Ахмед ал-Халифа, заяви на съвместна пресконференция след срещата.

Те не обявиха нови икономически санкции за държавата от Персийския залив.

Саудитска Арабия и Ко. отслабват натиска върху Катар

Саудитска Арабия и Ко. отслабват натиска върху Катар

Нямало компромис обаче по по-общите искания

Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет и Бахрейн представиха списък с 13 искания за Катар, които включват ограничаване на подкрепата за мюсюлманското братство, закриване на базирания в Доха канал "Ал Джазира", затваряне на турската военна база и съкращаване на връзките с Иран, когото считат за враг.