Започна обучението на наши военни пилоти, които ще летят на изтребителя Ф-16. Те ще преминат обучение първо на учебния самолет L-39 ZA. След успешното завършване на курса на пилотите им предстои да продължат обучението си в САЩ във връзка с придобиването на новия многоцелеви изтребител F-16, съобщиха от МО. 

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Договорите и законите за Ф-16 минаха

Президентът няма да налага и вето върху отпадането на машинното гласуване

Участниците в подготовката са курсанти от състава на ВВУБ "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, пилоти от 3-а авиобаза - Граф Игнатиево и от Базата за предно разполагане - Безмер, съобщиха от Министерството на отбраната.

Пилотите на Ф-16 ще се подготвят в базата на възобновеното военновъздушно училище "Георги Бенковски". Ще ползват натрупания опит от проведените през 2014 и 2016 година курсове за интензивна летателна подготовка

Американци обсъдиха тренировъчната програма за Ф-16 на пилотите ни

Американци обсъдиха тренировъчната програма за Ф-16 на пилотите ни

Предстоят срещи за обновяване на инфраструктурата

Теоретичната им подготовка ще е за месец. След полагане на изпити ще бъдат допуснати до летателна дейност. Лекторите са подбрани от авиационния инженерно-технически и командно-инструкторския състав на авиобазата.

Началник на курса е подполковник Пламен Ковачев, заместник-командир на ВВУБ по летателната подготовка. Инструктори са майор Петко Димитров, майор Пламен Иванов, майор Петър Муков и капитан Янчо Христов.

Началото на подготовката бе дадено с тържествена церемония във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) "Георги Бенковски".

Командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков пожела успех на обучаемите и техните инструктори. "Вие сте от малкото пилоти, които имат уникалния шанс да придобият широк спектър на способности, които след това да приложите и надградите в по-нататъшното си обучение.

Бъдете горди, бъдете достойни за предоставената ви възможност. Знайте, че това е не само предизвикателство, а и огромна отговорност", заяви генерал-майор Цанко Стойков в обръщението си към обучаемите.

В събитието участваха командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, командирът на ВВУБ "Георги Бенковски" полковник Петър Банков, командно-инструкторският, авиационният инженерно-технически и осигуряващ състав на авиобазата. 

МС открива сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк заради Ф-16

МС открива сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк заради Ф-16

Министрите очакват доходност от парите ни

Припомняме, на 10 юли 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16, договорите отидоха в Народното събрание за ратификация. Сделката не бе одобрена от БСП, "Воля" и "Атака".

На 15 юли правителството актуализира бюджета заради закупуването на изстребителите. В законопроекта се предвижда и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.

На 23 юли президентът Румен Радев наложи вето върху сделката за покупка на осем изтребителя Ф-16. Мотивите на президента бяха искането стратегическите решения, свързани с отбраната и националната сигурност да се взимат с широк консенсус и подкрепа.

След това Радев изтъкна, че в сделката разходите по придобиване, постигнати включително и с имитиране на нов дълг, поставят под въпрос възможностите за временно осигуряване на липсващите способности на самолетите.

На 26 юли, в парламента бе отхвърлено ветото на президента Румен Радеввърху четирите закона за придобиване на изтребителя Ф-16 от САЩ.

Припомняме също, че заради покупката на осемте изтребителя България емитира нов дълг от 700 милиона и 600 хиляди лева от началото на годинатадо 29 юли 2019 г.