В момента се прави всичко възможно за удължаване на живота на МиГ-29 поне до 2023 г. Водят се разговори за евентуално закупуване на двигатели от Полша или Словакия. Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Той обясни, че в Полша има ремонтно предпрятие, в което в момента има ремонтирани шест двигателя и те са основната ни цел. В Словакия също се оказало, че има резервни ремонтирани двигатели, които няма да са им необходими, защото те спират да летят с МиГ-29 от края на тази седмица.

По негови думи все още няма прекратени лицензи за техния ремонт от руската страна, но има такова намерение.

Министърът посочи, че се работи и по друг вариант - придобиване на друга възможна платформа, която да запълни празнината, която се отваря от евентуално спиране на МиГ-29. Изпратени са писма до Швеция, Франция, Израел и САЩ.

Той уточни, че към момента не се ремонтира украинска техника у нас.

Стоянов заяви и че батальонната бойна група, която България формира, не е окомплектована напълно, като първоначалните оперативни способности се очакват към средата на октомври.

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Служебният военен министър търси изтребители на лизинг

"Не става въпрос за недостиг на хора, а подписване на необходимите документи, с които страните желаят да участват в тази група. Подготвя се и техническо споразумение, което трябва да мине за решение през Министерския съвет", обясни той и допълни, че към България и Италия ще бъдат включени също Гърция, Северна Македония, Албания и Черна гора, а също и американската рота "Страйкър".

Рота "Страйкър" не е част от легендарните американски "Крещящи орли" - това е щабът на дивизията, който ще бъде в Румъния, не в България, но под оперативно командване на този щаб ще е нашата бойна група, отбеляза министърът.

Той посочи, че към момента у нас се очакват 150 американски военни. Очакването е броят на участващите в бойната група да бъде над 1500 души.

Има нова стратегическа концепция на НАТО, според която имаме предна отбрана, допълни Стоянов.

Според него ще е много трудно да се освободим от руското въоръжение, защото модернизацията на българската армия е забавена с години.

Полша пак ще ремонтира българските изтребители МиГ-29

Полша пак ще ремонтира българските изтребители МиГ-29

По думите на служебният министър Димитър Стоянов въпросът за използването на самолетните е "критичен"

По негови думи 30 млн. лв. е нищожна сума за модернизация, тъй като българската армия е подценявана с години.

Стоянов изтъкна, че ако няма приемственост между отделните правителства, няма как да се постигне модернизиране на армията.

Министърът заяви, че са сключени два договора за доставка на самолети F-16 - 8 броя, и новия многоцелеви патрулен кораб - 2 броя. Служебното правителство, подпомогнато от предходното правителство, е сключило договор за придобиване на противокорабни ракети. Предстои да бъде сключен такъв за зенитно-управляеми ракети, а на по-късен етап за торпеда за новите патрулни кораби. В инвестиционната план-програма са заложени около 12 проекта.

По думи на Стоянов за процеса на превъоръжаване ще са необходими между 6 и 8 млрд. лв.

САЩ ни правят промоция за вторите 8 F-16, държавата задейства нова сделка

САЩ ни правят промоция за вторите 8 F-16, държавата задейства нова сделка

Съгласяват се да ни дадат компенсации

Относно охраната на българската граница той бе категоричен, че отслабване на охраната от страна на българската армия няма.

Министърът посочи, че на границата има над 350 военнослужещи, които подпомагат МВР, които използват различни технически средства - от очила за нощно виждане, безпилотен летателен апарат, който ще бъде включен в по-нататъшен етап. От 2018 г. има план, съгласно които Министерството на отбраната може да увеличи силата на над 1400 души.

Естествено, че има канали, по които минават мигрантите, но се прави всичко възможно това да бъде ограничено, заради което ще се включат допълнително сили и допълнително средства, обясни министърът.