Към момента няма извършване на ремонт на украинска техника на територията на България. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, цитиран от bTV.

Той отбеляза, че е сключено рамково споразумение и има заявка.

По негови думи винаги има нужда от повече финанси.

"Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени 2%. Това е моята цел, надявам се да я постигна", коментира Стоянов и допълни, че тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, така че българските военнослужещи да не "усещат огромната пропаст, която има между нас и нашите съюзници".

Относно въпроса с поддръжката на техника на българските ВВС министърът посочи, че се изследват абсолютно всички възможности, включително с Полша за ремонт на авиационни двигатели за МиГ-29.

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Служебният военен министър търси изтребители на лизинг

"Влезли сме във връзка и с израелски фирми, и с посолства на страни, който транспортират МиГ-29. Ще имам скоро среща с министъра на отбраната на Полша, надявам се да успеем", заяви той.

Той добави, че се работи и по друг вариант.

"Това е друга платформа, която да замести евентуално МиГ-29. Ограниченията, които бяха въведени, не позволяват ремонта на тази техника в Русия. Изпратил съм писма до четири държави. Получих отговор от две - от Франция, от Швеция. Очаквам отговор от САЩ и от Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, през който ВВС няма да имат реални възможности, ако не направим нещо с МиГ-29, да носят бойното дежурство", обясни той.

Припомняме, България продължава да разчита все още само на съветските изтребители МиГ-29, които заради липсата на възможности за поддръжката им може да се наложи да бъдат приземени. МиГ-29 позволява дежурство до средата на 2023 г. 6 броя двигатели ще бъдат ремонтирани в Полша.

Готови сме да ремонтираме украинска военна техника, но още не знаем каква

Готови сме да ремонтираме украинска военна техника, но още не знаем каква

Все още няма официални и конкретни искания от Украйна

България ще има бъдеще, ако продължаваме да обединяваме младост с опит, заяви министърът на историческия връх Шипка.

Той прие почетния строй, с който започна официалната част от тържествата. Пред Паметника на Свободата бяха поднесени венци и цветя от признателните потомци. В памет на загиналите заупокойна молитва отслужи Негово Високо Преосвещенство Великотърновският митрополит Григорий. Вицепрезидентът Илияна Йотова и министър Димитър Стоянов посетиха и служителите и военнослужещите от националната информационна кампания "Бъди войник" за популяризиране на професията военнослужещ.