Митхат Табаков и Гюнай Сефер винаги са смятали, че като са част от управлението на страната, те са недосегаеми. Затова са си позволявали такива престъпления.

Това кометнира в ефира на Нова телевизия бившият народен представител от ДПС Осман Октай по повод влязлата в сила ефективна присъда от 5 години лишаване от свобода на депутата от ДПС Митхат Табаков заради неизгодна сделка, сключена, докато е бил кмет на Дулово.

Припомняме, Митхат Табаков и Гюнай Сефер са обвинени, че на 19 май 2005 г. Митхат Табаков, като кмет на Дулово, а Гюнай Сефер, като управител на фирма „БУЛМЕКС" ЕООД - гр. Дулово, са съставили официален документ с невярно съдържание, с цел да бъде използван този документ като доказателство.

Табаков влезе във Варненския затвор на 1 февруари. Той беше осъден в края на 2011 година от Софийския градски съд. Заедно с депутата, подсъдим в същия процес беше и бившият заместник-кмет на община Дулово Алтан Чаушев, който получи 4 г. затвор.

Гюнай Сефер пък получи 10-годишна ефективна присъда за документни престъпления.

Като близък на двамата обвиняеми Осман Октай разкри и някои подробности около тях, както и около други депутати от Движението за права и свободи.

Сефер, разказа Октай, е лежал два пъти в затвора - единия път за изнасилване, а другия - за отнемане на имущество на човек, който прострелва и сега е инвалид.

„Докато аз бях заместник-председател на ДПС, имаше условие всички, които са лежали в затвора, да не могат да членуват в партията. След като аз бях свален, много от тях бяха назначени лично от Доган на постове. Той пък то своя страна номинира Табаков за кмет на Дулово", заяви Октай. „Всички знаеха, че този кмет работи с фирмите на Гюнай Сефер", подчерта той.

Не беше подмината и темата „Христо Бисеров", който „вместо да бъде изолиран, той отново е номиниран и става депутат". „Другият е Петър Ангелов, сега нов депутат, който също е обвинен за организиране на престъпна група за източване на ДДС", продължи Осман Октай.

„Това става практика, като модел за номиниране на кандидат-депутати с осигуряване на имунитети в листите на ДПС. Това са хора, които чрез партиите и парламентарните групи се защитават, мислят се за недосегаеми. Сигурен съм, че това, което се случи с Митхат Табаков, ще разтревожи всички", подчерта Октай.

„Ако случая с Христо Бисеров няма външно наблюдение и натиск, убеден съм, че той ще се потули. Има такъв натиск", категоричен бе ДПС-арят и поясни: „Тепърва ще има много информация по казуса „Христо Бисеров"".

Той обърна внимание и на факта, че през 2003 година, по време на управлението на Емел Етем и тогавашния зам.-министър Делян Пеевски, чрез държавния резерв са били източени големи средства.

Става въпрос за съпруга на министърката Искра Михайлова. На първа инстанция по едното дело съпругът й има 5-годишна издадена присъда, а по другото негово дело има фирми, в които тя също е участвала.

Въпреки че министърът на околната среда и водите е работила в тази фирма, Осман Октай обаче предположи, че няма от какво да се притеснява, но по всяка вероятност ще бъде свидетел по тези дела.