Опити за намеса в нашите вътрешни работи има, но аз съм напълно убеден, че те ще бъдат безуспешни, както са безуспешни и до този момент. Това съобщи председателят на Борда на директорите на дружеството "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов пред БНР.

И на тези избори е вероятно да има блокирани сайтове, но това няма отношение към обработката на резултатите, смята той.

Нашата изборна система е напълно защитена, защото тя не използва електронен пренос на данни. Дори целият интернет да изчезне и да спре тока в нашите преброителни центрове, ние ще обработим резултатите и ще ги отчетем правилно, убеден е Константинов.

Очаква се да гласуват между 3.5 и 4 млн. души, коментира Константинов. Според него са възможни проблеми с големите изборни райони, където позициите в листите с преференциите са много и обработката е по-бавна.

Секционните комисии много внимателно трябва да попълват протоколите и да спазват контролите, които са описани там, за да не ги връщаме в нашите центрове. Ако хем са много числата, хем започнем да ги връщаме по 3-5 пъти, съвсем ще се забавим, смята математикът.

Той даде пример със София, където една комисия е била връщана 40 пъти. Константинов апелира представителите на СИК и на РИК: "Колеги, проверявайте си протоколите, гледайте контролите, за да си отидете по-рано вкъщи".